Mozaik

Nemzetközi nagydíjat nyert a magyar tervezésű algapavilon

Miklósi Ádám "Chlorella" elnevezésű pavilonjával tarolt az Inhabitat Biodizájn versenyén.

A formatervezők is sokat tanulnak a természettől, és úgy tűnik, egyre nagyobb az igény az ilyen megoldásokra.  Az Inhabitat online magazin nemrégiben a világépítészeit és dizájnereit invitálta arra, hogy küldjék el kreatív és innovatív elképzeléseiket a témában. A verseny nagydíját a magyar Miklósi Ádám kapta Chlorella oxigénpavilonjával, és ő lett a Gyógyító helyek kategória győztese is – írja az Ecolounge.

Bolygónk légszennyezettsége egyre több helyen és egyre többször átlépi az egészségügyi határértéket

Miklósi Ádám reméli, hogy terezett pavilonjával változtathatunk a városban élők ezen problémáján, hiszen a Chlorella Oxygen Pavilion mint “oxigénbárként” üzemel. Minden hordozható pavilon középpontjában van egy  alga szökőkút, ami oxigént “termel”.  Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotoszintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik. Miután a klímaváltozás hatására egyre több van belőlük így  ezen technológiával jól ki lehet használni ezt az előnyt.

Fotó: inhabitat.com

A  pavilonok váza bükkfából készült és félig áttetsző filmbevonat fedi. A vázat műanyagcsatornák veszik körül, melyekben az algás víz kering, úgy, hogy a váz külső oldalán minél több napfény érje, a belső felén pedig árnyékban maradjon. A középső részen a csatornákból “alga- szökőkút” alakul, ahonnan friss oxigén kerül a levegőbe.  Az egész rendszer napelemekkel működik, amelyek nem csak a világításban játszanak szerepet, hanem támogatják a fotoszintézist is.

 

Fotó: inhabitat.com
Fotó: inhabitat.com

Kapcsolódó anyag >>> Zöldségültetéssel a fenntartható fejlődésért

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik