Mozaik

Ezért bújnak egymáshoz a madarak – Gyönyörű fotósorozat

Többé már nem fedi homály, hogyan tartják magukat melegen az egymáshoz bújó állatok.

A császárpingvinek úgy élik túl az antarktiszi kemény telet, hogy szorosan egymás mellé állva csoportokat formálnak- írja egy korábbi cikkében az mno.

A tudósok azon elmélkedtek, vajon a külső területeken tartózkodó pingvineknek hogyan lehet ugyanolyan kellemes klímában része, mint a csoport középpontjában lévőknek. Végül gyorsított felvétel segítségével rájöttek, a madarak szinte észrevehetetlen hullámokban mozognak a csoporton belül, így az idővel drasztikusan megváltoztatja a struktúráját. A filmet az antarktiszi Dronning Maud Landen rögzítette a tél folyamán, ahol a hőmérséklet akár -45 Celsius-fok alá is zuhanhat. Ezen időszak alatt a hím császárpingvinek szorosan egymáshoz „tapadnak”.
Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org
Nem csak melegedés céljából, hanem hogy kiköltsék tojásaikat – ők az egyetlen gerincesek, akik az antarktiszi télben teszik ezt –, miközben a nőstények a tengeren vannak. Korábban a kutatók úgy hitték, ezek a csoportok olyannyira szorosak, hogy bármilyen mozgás lehetetlen volna; vagyis a pórul járt, perifériára szorult pingvinek kénytelenek lettek volna ott is maradni.

Daniel Zitterbart, a tanulmány egyik szerzője elmondta:
    A pingvineknek muszáj összebújniuk, mert ellenkező esetben energiát veszítenek. Ha a csoportosulás túl laza, megfagynak. Ám ha túl szorosan tapadnak össze, akkor egyáltalán nem tudnak mozogni.
A pingvinek az idő kis részében ugyan mozdulatlanok, de minden 30-60. másodpercben egy, vagy egy csoport pingvin elindul egy kissé. Ennek következtében a mellette lévő is totyogásba kezd, majd hirtelen hullámszerűen az egész kolónia elmozdul.

A madarakat éppúgy megviseli a zord időjárás, mint az embereket. Összebújásuknak ez az egyik oka. A másik a párzás időszaka. Ha a tojó is kész a párzásra, akkor odabújik a párjához, jelezve a vonzódást.

Lélekemelő fotók az összebújós madarakról

Fotó: avani-naik
Fotó: avani-naik
Fotó.amanda-keogh
Fotó: amanda-keogh
Fotó: Mayo Liz
Fotó: Mayo Liz
Fotó: michelle-lamberson
Fotó: michelle-lamberson
Fotó: shelley-pearson
Fotó: shelley-pearson
Fotó: ThedorMO
Fotó: ThedorMO
Fotó: evan-bell
Fotó: evan-bell
Fotó: kit-day
Fotó: kit-day
Fotó: katherine-westover
Fotó: katherine-westover
Fotó: santabantana
Fotó: santabantana
Fotó: jose-luis-rodriguez
Fotó: jose-luis-rodriguez
Fotó: keith-williams
Fotó: keith-williams

És azt tudtad, hogy alig 2 grammos a világ legkissebb madara?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik