Mozaik

Legek a madarak világából – A kitartó vándortól a tenger búváráig

Amióta világ a világ, az embereket mindig is inspirálta a madarak repülése, amely fellobbantja bennünk a szabadság utáni vágyat. A madarak repülését megkülönböztethetjük sebességük, mozgékonyságuk és állóképességük szerint. Ennek függvényében olyan madarakról lesz szó a továbbiakban, akik valamilyen repülési kritériumban szenzációs eredményt tudtak elérni.

1. A leggyorsabb „zuhanó repülő”

Falco_peregrinus_-_01

Mikor a rekordbeállítások felmérése elkezdődött, mindenkit a leggyorsabban zuhanó madár kiléte érdekelt. Ő pedig a vándorsólyom, aki 387 km/h-s sebességgel képes a mélybe zuhanni, míg a vetélytársa a tőle nagyobb termetű arany sas 320 km/h-s zuhanási sebességet tud produkálni. Ezekhez a szédületes tempókhoz persze a gravitáció nagyban hozzájárul.

2. A leggyorsabb vízszintesen szárnyaló

Buller's_Albatross_on_water

Már tudjuk, ha zuhanásról van szó, a vándorsólyom vezet a madárvilágban, ám melyik tollas állat a leggyorsabb a vízszintes repülésben? A válasz: a szürkefejű albatrosz.

Ennek a madárnak a sebessége több időjárási tényezőtől is függ, ennek ellenére a Guinness Világrekordok mérése szerint 126 km/h-s sebességre is képes a madár. Külön érdekesség, hogy ezt a sebességet több mint 8 órán keresztül képes tartani.

3. Gyorsan messzire!

Great-Snipe-Displaying

Lehet, hogy a nagy sárszalonka nem a leggyorsabb madárfaj, amely valaha is létezett ezen a Földön, de ha maraton repülésről lenne szó, kétségkívül ő bírná a legjobban. A madár két nap alatt 6700 kilométert képes megtenni, azaz eljutni Svédországból egészen Afrika szub-szaharai részéig. A hosszú utat a kutatók szerint átlagban 96 km/h-s sebességgel teszi meg.

4. A kitartó vándor

IMG_1903c

A sarki csér lehet, hogy nem képes vándorlása során, ugyanazzal a sebességgel repülni, mint a nagy sárszalonka, de az biztos, hogy ő teszi meg a legnagyobb utat fészkelési és telelési helye között. A nyár végén a sarki csér Grönlandról az Antarktiszra repül, ezt a 20000 kilométeres távot egy évben kétszer teszi meg, oda-vissza. Ez a madárfaj képes 30 évig is élni, ami azt jelenti, hogy több mint másfél millió kilométert tesz meg élete során.

5. A non-stop repülő

Kis_goda

Melyik madár nem áll meg pihenőre vándorlása során? Ezt a rekordot a kis goda tartja. A kutatók megfigyeltek egy godát vándorlása közben. Az eredményessége lenyűgöző volt, ugyanis 11432 kilométert tett meg Alaszkától Új-Zélandig kilenc nap alatt, úgy, hogy egyszer sem állt meg enni, inni vagy pihenni.

6. Repülés az élete

melba_4909

A madarak életük túlnyomó részét a levegőben töltik, ám akad egy madárfaj, amelyik sportot űz belőle, ez pedig a havasi sarlósfecske. Hihetetlen tény, hogy 200 egymást követő napot a levegőben tölt egy év során, míg a svájci költőhelyéről a nyugat-afrikai telelőterületére ér. Ezt az életmódot a hibernációs képességének is köszönheti, ilyenkor lecsökkenti életfunkcióit és tovább bírja élelem és víz nélkül.

7. Villámszárnyú

Adult male Ruby-throated Hummingbird feeding of fuschia flowers

A madárvilágban a kolibri tudja a leggyorsabban a szárnyait mozgatni, viszont a villámszárnyúak között is a tüzestorkú kolibri emelkedik ki. Átlagosan 55 szárnycsapást hajt végre másodpercenként. A párzási időszakban, a hím udvarlásképp a tojót körül manőverez, ilyenkor képes a 200 szárnycsapás/másodperces teljesítményre is.

8. Tengeri búvár

Uria_Lomvia_1_1

Mi a helyzet, ha a madaraknak vízbe kell merülniük? A pingvinek mellett más madárfajok is a vízben vadásznak egy-egy finom halért, mint például a lunda vagy az alka, de a legmélyebbre a vastagcsőrű lumma tud lemenni. Elsőségét a merülési kategóriában 210 méterrel tartja.

Kovács Ádám

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik