Mozaik

Eladó a néhai virtuóz néptáncos háza

A Mundruc-ház leginkább egy emlékét őrző vevőre vár.

Mátyás István „Mundruc” táncművész, Erdély kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiválóbb néptáncos egyénisége volt. Az 1977-ben elhunyt „virtuóz” Magyarvistán született és ott is hunyt el. A faluhoz való kötődését az egykori lakóháza – melyben számos személyes tárgya is megtalálható – falán elhelyezett emléktábla jelzi.

mund2

A legényes mindentudója volt

Mátyás István „Mundruc” tánctudására a táncfolklorisztika korán felfigyelt. Táncát többször filmre vették, élete egy szakaszáról dokumentumfilm is készült. Mundruc gyorsan elsajátította szűkebb szülőföldje, a kalotaszegi Nádasmente táncfolklórját, és kiválóan megtanulta legnehezebbnek tartott táncfajtáját, a legényest, mi több: annak „alkotáslélektani” folyamatát is pontosan át tudta adni.

Varga Klára újságíró a napokban Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Magyarvistán eladó a Mundruc-ház, melyben a táncművész született és élt.

mund3

Mindenki jól járna, ha olyan venné még, aki az emlékét szívesen ápolná. Szép nagy telek van hozzá, a domboldalon a fenyvesig tart – írta Varga Klára.

A ház – mely akár emlékmúzeum is lehetne – „megmentésében” a néprajzzal és néptánc mozgalommal foglalkozó szerveződések összefogása segíthetne, vagy éppen egy bőkezű, a hagyományok ápolásáért tenni kész mecénás. Mert Mundruc élete és munkássága ezt megérdemelné.

mund4

Fotók: Varga Klára

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik