Mozaik

Sosem látott szibériai kismadár bukkant fel Magyarországon

Újabb ritkasággal bővült hazánk madárfaj-listája.

2017. január 18-án Molnár Lídia feltett három fotót egy számára ismeretlen madárról a “Madárfaj meghatározás” zárt Facebook-csoportba azzal a kéréssel, hogy segítséget kér a faj meghatározásában. A szakértő madarászok hitetlenkedve kérdeztek rá a fotók készítési helyére, mert kiderült, hogy a képek a Szentendrei-szigeten készültek, és azokon egy szibériai szürkebegy látható. A Megfigyelések szerint ez a példány az első, amelyik fajából Magyarországra tévedt.

Egy nappal később a dermesztő reggeli hidegben több mint negyvenen indultak útnak autóval, majd gyalog az előző napi megfigyelés helyszínére, ahol jó egy órányi keresést követően megtalálták és megfigyelték a madarat.

A szibériai szürkebegy elterjedési területének nyugati széle Európa és Ázsia határára, az Ural-hegység térségére esik. A faj telelőterülete Közép-Kínától Japánig terjed, de kóborló példányai gyakran előkerülnek Alaszkában és az USA-ban is.

Európai előfordulása ritka, 2015-ig csak 32 megfigyelési adata volt, ezek több mint fele Svédországban és Finnországban. Kontinensünk középső és déli országaiban csak néhány alkalommal került elő a XIX. század óta. A tavalyi ősz a faj eddig nem látott nagyságrendű “invázióját” hozta Európa északabbi térségeinek 12 országban, ahol 212 példány került távcső elé 2016. október 4-november 6. között, Magyarországon azonban ekkor sem találkoztak a madárral – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik