Mozaik

Nagy becsben tartják a fa törzsén termő gyógyhatású szőlőt

Hazánkban sajnos nem honos ez a ritkaság.

A Jabuticaba (Myrciaria cauliflora), magyarul brazil szőlőfa a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld trópusi fa. Dél-Amerikában őshonos, legfőképp az Amazonas mentén él. Nevéből fakadóan természetesen Brazíliában van a legtöbb, de terem Paraguayban és Argentínában is. Sajnos hazánkban nincs, és konzerv formájában sem találtunk a neten belőle.

A brazil szőlőfa termése Dél-Amerika egyik legérdekesebb gyümölcse. Különlegessége, hogy ágai helyett a törzsén virágzik és ott nőnek a gyümölcsei is. A trópusok egyik leglátványosabb gyümölcsfájának törzsét és ágait virágzás és érés idején a gyökerektől egészen a koronáig fehér virágok, majd gyümölcsök tömegei borítják. Évente kétszer hozhat termést.

Bogyói 3-4 centis méretűek, többnyire 4 magot rejtenek magukban, érett állapotukban lilás, fekete színűek és fanyar ízűek. A gyümölcsöt nyersen is eszik, illetve lekvárt, üdítőitalt és bort – méghozzá nagyon erőset – is „kreálnak” belőle. Héjából főzetet is készítenek, ami többféle betegség kezelésére alkalmas. Használják asztma kezelésére, hasmenésre, mandulagyulladás ellen. Erős antioxidánsai és más összetevői alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a rák elleni küzdelemben is hasznosítható lehet a gyümölcsből nyert kivonat.

A brazil szőlő gyorsan érik, három nap alatt lehullik, még gyorsabban erjedésnek indul, ezért a piacokon ritkán látni. Elsősorban közvetlen élő környezetében fogyasztják, a lehullott termést az állatok is nagyon kedvelik.

A brazil szőlőfa nem tartozik a gyors növekedésű fajták közé. Ha magról ültetik, akár húsz év is eltelhet az első termésig. Facsemeteként ültetve öt év múlva hozhat gyümölcsöt.

Ez is érdekelhet: 42 kilós a világ legnagyobb fán termő gyümölcse

Via Kuriositas

Olvasói sztorik