Mozaik

Drágán adják a magyar szamócát

Az árak lényegesen magasabbak a tavalyinál.

Néhány napja arról írtunk, hogy egy alföldi gazda szerint aranyára lesz idén a szamócának. A tavaszi fagyok odatettek a gyümölcsnek, melyből idén a termelő becslése szerint 30 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek a gazdák.

A lekvár- és szörpkészítésre készülő háziasszonyoknak az a remény maradt, hogy a Szedd magad! akció keretében olcsóbban juthatnak hozzá a kívánt mennyiséghez.

Fotó: MTVA – Nagy Zoltán

A Világgazdaság most arról írt, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet múlt hét végén lezárt adatai szerint a fóliában és üvegházban termesztett szamóca belföldi termelői ára a 14–20. hetek átlagában kilónként 1938 forint volt, 23 százalékkal magasabb az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. Ugyanakkor az elmúlt napok piaci árai is azt mutatják, hogy a tavalyinál lényegesen magasabb áron kínálják az árusok a szamócát.

Zavaró tényező, hogy sok út menti árus több hete hazai eperként árulja az importgyümölcsöt, amelynek a minősége messze elmarad a hazaiétól. A nagy távolságról szállított importszamóca a különféle kezelések és a nem optimális érési állapotban történő betakarítás miatt beltartalomban és ízben is lényegesen gyengébb a friss magyar epernél.

Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik