Mozaik

Csúcstermést hoztak idén az istenek fái

A legtöbb fa alatt szinte szőnyeget alkotott a lehullott makk.

Hazánkban a legkedveltebb fák közé tartoznak a tölgyek. Számos Magyarországon is előforduló fajuk közül a Duna folyását kísérő keményfás ligeterdők egyik fő fafaja a kocsányos tölgy, mely nagy termetű, akár a 35 métert is elérheti – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park weboldalán. Törzse nyúlánk, hengeres, kérge barnás, vastag, hosszan repedezett, termése a hosszú, világosbarna makk. Ez a fafajta a 400 évet is megérheti.

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év fája Európában
Tizenöt csodálatos fa volt versenyben a végső győzelemért, és a bátaszéki molyhos tölgy lett a befutó.

Kevésbé ismert, hogy nem minden évben terem, sőt bőséges termése csak 8-10 évente van. Ebből a szempontból kiemelkedő év volt 2017, hiszen igen gazdag volt az idei termés. A Duna legdélebbi magyarországi szakaszán, a  Béda-Karapancsa Természetvédelmi Területen szeptember végén és október első felében a legtöbb fa alatt szinte szőnyeget alkotott a lehullott makk.

Fotó: Wikimedia Commons

A tölgy mindig megbecsült fa volt, melyet a germánok az istenek fájának neveztek. Fáját nagyra értékeli az ipar, mert az kemény, tartós; kiváló épületfa és bútorasztalos alapanyag. Megőrölt kérgét cserzésre használták magas csersav tartalma miatt. A népi gyógyászatban bőrproblémákat orvosoltak a porított kéregből készült főzetekkel. Makkja ínségeledelnek számított, melyből lisztet nyertek.

650 éves lengyel tölgy az Európai Év Fája 2017-ben
Az idei versenyben összesen 125 568 közönségszavazat érkezett a februári szavazási időszak alatt.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik