Mozaik

Újabb kölykökkel gyarapodik a bükki farkasfalka

Nem kell félni tőlük, mert félnek az embertől.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai 2010 óta a Bükk erdeiben kihelyezett vadfigyelő kamerák segítségével a farkasok folyamatos jelenlétét tapasztalják. Az azóta eltelt időszakban ezernél több észlelési adatot vettek nyilvántartásba, melybe a kamerafelvételek, a hang- és a nyomrögzítés, valamint a prédák megtalálása tartozik. 2018 januárjában újabb nyomokkal gazdagodott a kutatás:

Farkasok bandáztak a Bükk-fennsíkon
Négy állat nyomait rögzítették.

2015-ben a kameracsapda egyszerre öt farkaskölyköt rögzített, és úgy tűnik, a utódokból nincs, nem lesz hiány. Az Eger TV a napokban készített riportot Gombkötő Péterrel, a nemzeti park szakemberével, aki egyebek mellett elmondta:

Öt farkasról rögzített képet még decemberben a Bükki Nemzeti Park területén felszerelt kameracsapda. Az állatok viselkedéséből arra következtetünk, hogy júniusban farkaskölykök népesítik be az erdőt.

A farkasok vemhességi ideje 65-72 nap között van, s akár 10 kölyköt is világra hozhatnak. Az új jövevények két-két és fél hónap múlva születhetnek meg, majd néhány hétig a kotorékban gyarapodnak, s ha jó kondiban vannak, júniusban kezdhetik meg “terepszemléjüket” a bükki erdőkben.

Kiemelt kép innen

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik