Elkészült az idei első portré Báróról

A jeladós fehér gólya modellt állt a fényképésznek.
Kapcsolódó cikkek

Vasárnap délelőtt megérkezett őrhalmi fészkébe Báró, a jeladós fehér gólya azok után, hogy gyakorlatilag már a szakemberek is kevés esélyt láttak arra, hogy életben van.

Báró tavaly is az elsők között, március 3-án érkezett meg teleléséből Magyarországra, de a szakemberek egészen tavalyelőttig nem tudták, hogy mi áll viselkedésének a hátterében.

2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

A tüneményes gólyáról Klein András fényképész készített egy minden tekintetben bámulatos fotót, ami minden bizonnyal az első idei portré róla.

A fotográfus megkeresésünkre arról írt, Báró eddig ideje nagy részét otthon tölti, de már nagyon szeretné őt lencsevégre kapni békázás közben is. Ez tavaly sikerült is neki.

A Báró fészkébe IDE KATTINTVA kukkanthatsz be, a többi jeladós gólya jelenlegi tartózkodási helyét pedig ITT NÉZHETED MEG.

Hazaérkezett Afrikából Zoltán, az egyetlen magyar jeladós fekete gólya
Elfoglalta fészkét a Gemencben - hamarosan kezdődik a költési időszak.