Mozaik

Egy sziget, ami 1963-ban keletkezett, és azóta is csak a tudósok látogathatják

2008-ban Surtsey szigete az UNESCO Világörökség része lett.

A tiltott helyek listáján előkelő helyet kap ez az Izland közelében létrejött, különös sziget. Surtsey 1963-ban formálódott, egy hároméves vulkánkitörést követően. A sziget  közel 200 méter magasságba emelkedik ki a környező tengerből.

A vulkáni működés után a szigeten megindult az élet megtelepedése

Ez kivételes lehetőséget adott a kutatóknak, hogy megfigyeljék e folyamat fejlődését és azóta is csak tudósok léphetnek az új sziget földjére, hogy mintegy természeti laboratóriumban követhessék a természet önmaga adta történéseit, és azt, hogy miképp alakul ki a semmiből, emberi beavatkozás nélkül egy ökoszisztéma.

Fotó: ronorp-net
Fotó: iceland-review

A vizsgáló tudósoknak épült egyedül egy kis ház a szigeten, másokat nem engednek Surtsey-re – és minden tudós, aki belép a szigetre, alapos vizsgálaton kell, hogy keresztülmenjen, nehogy idegen magokat hozzon a szigetre elültetni.

Fotó: ronorp-net

Az első növények magvai hullámokkal és széllel érkeztek a szigetre

Fél év alatt 14 növényfaj vert gyökeret az öblökben, köztük a százszorszép is.  1966-ban kötött ki az első pók egy faágon utazva. A légy volt az első tartósan megtelepedő rovar. 3 évvel a sziget megjelenését követően már 23 különálló fajhoz tartozó madár lelt otthonra Surtsey-n, így  növények megtelepedése is felgyorsult. 1998-ban megjelent az első fásszárú növény, a mandulalevelű fűz. A sziget északi, lapos csúcsát pedig birtokba vették a fókák.

2008-ban Surtsey szigete az UNESCO Világörökség része lett.

Címlapfotó: ronorp-net

Létezik egy sziget, ahol a kagyló a fizetőeszköz
A nem hivatalos fizetőeszközt bankokban nem lehet befektetni, de minden kereskedő elfogadja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik