Mozaik

Az egyetlen emlősállat, ami szereti a csípős ételeket

Korábban a témában:

Meg tudnál enni annyi csilipaprikát, mint egy mókuscickány? Talán nem. Egy friss kutatás szerint ez az állat az egyetlen emlős az emberen kívül, amely szándékosan fogyaszt csípős ételeket, írja a National Geographic.

Kínai kutatók olyan mutációt találtak a faj kapszaicin receptorában, amely kevésbé érzékennyé teszi őket a kapszaicinre, vagyis a csilipaprikában található erős vegyületre.

Ez a csatorna fájdalomreceptorként működik az emlősök nyelvén és torkában, ezzel figyelmeztetve az agyat, hogy úgynevezett káros hő került a szervezetbe. Csakhogy egy genetikai mutációnak köszönhetően a mókuscickányok alig éreznek fájdalmat, ha csípőset esznek.

Yalan Han, a University of Chinese Academy of Sciences tudósa és kollégái tudták, hogy a mókuscickánynak szoros a kapcsolata főemlősökkel és szeretik a csípős élelmet a természetes élőhelyükön, ami a dél-kelet-kínai trópusi esőerdőket jelenti.

Thinkstock

A tanulmányhoz a kutatók öt vadon élő mókuscickányt és hat vadon élő egeret fogtak be, és szedtek mellé egy kapszaicinben gazdag kínai növényt a helyi botanikus kertből.

Ezután szintetizálták a kapszaicint a növényből és beadták mindkét állatfaj egyedeinek az anyagot. A csapat megmérte az állatok fájdalomérzetét úgy, hogy megfigyelték, mennyit nyalogatják az injekciók helyét. Nem meglepő, hogy az egerek aktívabbak voltak ebben az elfoglaltságban, mint a mókuscickányok.

Később az állatok mindegyikét humánus körülmények között elaltatták és lefejezték, majd az agyukat mikroszkóppal vizsgálták meg. Kiderült, hogy a mókuscickányok agyában egy olyan aminosav található meg, amely segít nekik úgy elfogyasztani a csípős ételeket, hogy ne éreznének intenzív fájdalmat.

Az evolúció során sok növény úgy alakult át, hogy durva vegyi anyagokat tartalmazzon, amely elriasztja az állatokat az elfogyasztásuktól, de ebben az esetben a mókuscickányok jöttek ki győztesen.

Han szerint a mókuscickányok szervezetében történt mutáció segíti az állatok túlélését, ugyanis így jóval több növény kerülhet fel az étlapjukra.

Egy állatkerti gondozó elárulta a tíz legmeglepőbb dolgot, amit az állatokról tanult
Tudtad, hogy az emberek által ismert emlősfajok egyötöde denevér? Vagy hogy a kenguruk azért sétálnak olyan furán, mert képtelenek külön mozgatni a lábukat?

Kiemelt kép: Thinkstock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.