Mozaik

Az egyetlen emlősállat, ami szereti a csípős ételeket

Meg tudnál enni annyi csilipaprikát, mint egy mókuscickány? Talán nem. Egy friss kutatás szerint ez az állat az egyetlen emlős az emberen kívül, amely szándékosan fogyaszt csípős ételeket, írja a National Geographic.

Kínai kutatók olyan mutációt találtak a faj kapszaicin receptorában, amely kevésbé érzékennyé teszi őket a kapszaicinre, vagyis a csilipaprikában található erős vegyületre.

Ez a csatorna fájdalomreceptorként működik az emlősök nyelvén és torkában, ezzel figyelmeztetve az agyat, hogy úgynevezett káros hő került a szervezetbe. Csakhogy egy genetikai mutációnak köszönhetően a mókuscickányok alig éreznek fájdalmat, ha csípőset esznek.

Yalan Han, a University of Chinese Academy of Sciences tudósa és kollégái tudták, hogy a mókuscickánynak szoros a kapcsolata főemlősökkel és szeretik a csípős élelmet a természetes élőhelyükön, ami a dél-kelet-kínai trópusi esőerdőket jelenti.

Thinkstock

A tanulmányhoz a kutatók öt vadon élő mókuscickányt és hat vadon élő egeret fogtak be, és szedtek mellé egy kapszaicinben gazdag kínai növényt a helyi botanikus kertből.

Ezután szintetizálták a kapszaicint a növényből és beadták mindkét állatfaj egyedeinek az anyagot. A csapat megmérte az állatok fájdalomérzetét úgy, hogy megfigyelték, mennyit nyalogatják az injekciók helyét. Nem meglepő, hogy az egerek aktívabbak voltak ebben az elfoglaltságban, mint a mókuscickányok.

Később az állatok mindegyikét humánus körülmények között elaltatták és lefejezték, majd az agyukat mikroszkóppal vizsgálták meg. Kiderült, hogy a mókuscickányok agyában egy olyan aminosav található meg, amely segít nekik úgy elfogyasztani a csípős ételeket, hogy ne éreznének intenzív fájdalmat.

Az evolúció során sok növény úgy alakult át, hogy durva vegyi anyagokat tartalmazzon, amely elriasztja az állatokat az elfogyasztásuktól, de ebben az esetben a mókuscickányok jöttek ki győztesen.

Han szerint a mókuscickányok szervezetében történt mutáció segíti az állatok túlélését, ugyanis így jóval több növény kerülhet fel az étlapjukra.

Egy állatkerti gondozó elárulta a tíz legmeglepőbb dolgot, amit az állatokról tanult
Tudtad, hogy az emberek által ismert emlősfajok egyötöde denevér? Vagy hogy a kenguruk azért sétálnak olyan furán, mert képtelenek külön mozgatni a lábukat?

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik