Mozaik

Svájcban van a világ leghosszabb lépcsője

A bolygónk tele van hosszabbnál hosszabb lépcsőkkel, de egy sincs olyan hosszú, mint a Niesen Treppenlauf. Sőt, igazság szerint egy sincs, amely megközelítené azt méretében, írja a Condé Nast Traveler.

A lépcső a Svájci Alpokban, egész pontosan a Niesen hegy oldalában található 65 kilométerre a főváros Berntől. A 2362 méteres hegységnél sok magasabbat találni az országban, de a Niesen szinte tökéletes piramis alakú formája többek közt olyan festőket ihletett meg, mint Ferdinand Hodler vagy Paul Klee.

1910-ben Mülenen falujától siklóvasút épült egészen a csúcsra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Thuni-tóra és a Simmen-völgyre. A látogatók akár meg is pihenhetnek a helyi szálloda nyolc szobájának egyikében, megebédelhetnek a panorámás étteremben, vagy kedvükre fogyaszthatnak el egy kávét vagy üdítő a napsütötte a teraszon.

Ami viszont még ennél is érdekesebb, az a hegységben húzódó 3.2 kilométeres lépcső, amely világrekordnak számító 11 674 lépcsőfokon vezet fel a csúcsig. Ennyi lépéssel négyszer megmászhatnánk a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs Kalifát és harmincháromszor felérhetnénk a New York-i Szabadság-szobor legfelső szintjére.

niesen.ch

Biztonsági okok miatt a lépcsőket csak karbantartáshoz használják és nem elérhető a nagyközönség számára. Viszont évente egyszer 500 szerencsés résztvevő megmászhatja a Niesen Treppenlaufot. Az eseményt júniusban tartják, de az utóbbi időszakban többször elmaradt, mert jelentős mennyiségű hó hullott a lépcsőre.

Az eddigi mászási rekord egyébként figyelemreméltó egy óra két perc. Ha úgy gondolod, hogy ezt megdöntheted, akkor van még egy éved a felkészülésre, mert az idei versenyt már megrendezték.

niesen.ch
Betiltották a fotózást egy svájci faluban, mert túl gyönyörű
Akik nem tartják be a hétfőn hatályba lépett törvényt, szimbolikusan öt svájci frankot kell fizetniük büntetésként, amit teljes egészében a környezetvédelemre fordítanak.

Kiemelt kép: Flickr

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik