Mozaik

Hotellé alakítják át a picinyke svájci falut

A svájci Verzasca-völgyben található Corippo falujának környéke mesébe illő, a zöldellő domboknál elképzelni is nehéz szebbet. De az ország legkisebb településén a lakosok szembesültek a kemény valósággal, írja a CNN.

A falu egykoron virágzott, a helyiek főként a mezőgazdaságból éltek, és több mint háromszázan éltek itt. A lakosok száma mára 12-re csökkent, akik közül 11-en már elmúltak 65 évesek. Napjainkban csak egyetlen vállalkozás, a helyi rusztikus étterem működik itt. Corippo elindult a lejtőn, és rövid időn belül szellemfaluvá válhat. De nincs még minden vessze.

A Fondazione Corippo 1975 nevű helyi alapítvány formabontó ötlettel állt elő a falu megmentésére: Corippo lehet az ország első, úgynevezett szétszórt szállodája.

Az Olaszországból kölcsönzött modell lényege, hogy a falu 70 épületéből körülbelül 30-at nyaralókká alakítanak át.

Fondazione Corippo 1975

Fabio Giacomazzi építész és az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az ötlet megvalósítása után a leendő vendégek rendkívül különleges vakáció részesei lehetnek egy faluban, ami gyakorlatilag az 1800-as évek eleje óta semmit sem változott.

A látogatóknak a tájban való gyönyörködés mellett lehetőségük lesz túrázni a hegyekben, megkóstolhatják a helyi specialitásokat, de ellátogathatnak a legnevesebb kulturális helyszínekre is a közelben.

A falunak már korábban is voltak próbálkozásai. Az 1990-es években állandó lakosokat szerettek volna csábítani, de mivel az épületek túl kicsik és a völgy nehezen elérhető autóval, kudarcot vallott.

Ticino Turismo

A dolgok viszont most jóra fordultak. Az első nyaraló, a kétszobás Casa Arcotti 2018 júliusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a szállodát pedig várhatóan 2020 húsvétján adják át.

A hotel egy háromemeletes épület lesz, amit 6.5 millió dollárért újítanak fel. Emellett kibővítik a falu egyetlen éttermét, ami recepcióként is szolgál majd.

Szintén megújul Corippo malma, a pékség és a gesztenyeszárító üzem is, sőt, szeretnének újra kecskéket nevelni és fellendítenék a mezőgazdaságot is.

Elárasztották a turisták Svájc új csodafaluját
A közösségi médiában jelent meg egy videó a településről, ahová azóta özönlenek az emberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik