Mozaik

2026-ra kipusztulhatnak az ürgék Magyarországról

A Népszava szerdai számában közölte a szomorú hírt, hogy Magyarországról 2026-ra kipusztulhatnak az ürgék.

A 2015-ös év emlősének választott rágcsáló, Európa bennszülött faja Németországból és Horvátországból már eltűnt.

A lap cikke szerint Magyarországon az ürgekolóniák száma az elmúlt 52 évben több mint 71 százalékkal csökkent. A fogyatkozás oka a tudósok szerint elsősorban a legeltetés visszaszorulása okozta élőhelyvesztés.

Az ürgéről

A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja szerint a faj hazai elterjedésére jellemző a mozaikosság. Országszerte elszigetelt populációk találhatók, melyek nagyságrendileg 50-10.000 egyedet számlálhatnak. Az elterjedést elsősorban az alkalmas élőhelyek hiánya korlátozza. Bár országos elterjedésű, nem összefüggő az elterjedése.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ürge a rövidfüvű puszták lakója. Előnyben részesíti a sík, nagy kiterjedésű, alföldi gyepterületeket, a homokos és löszös, kevésbé kötött talajokat, de hegyi legelőkön, kötöttebb, köves talajon is előfordul. Macedóniában egészen 2200 m-es tengerszint feletti magasságig felhúzódik.

Feltehetőleg a csapadékvíz miatti kiöntés elkerülése, illetve a ragadozók elleni védekezés miatt, a lokális magaslatokon általában nagyobb sűrűségben figyelhetőek meg üreg-bejárataik, mint a mélyedésekben. Az emberi jelenlétet, amennyiben az nem kifejezetten károsítja az élőhelyet, illetve napi tevékenységében nem akadályozza, képes tartósan tolerálni. Az ürge hazai fennmaradásában füves repülőtereink menedékhelyként működnek, mivel azokat rendszeresen kaszálják, a csapadékvizet pedig elvezetik, ami az állatok élőhely igényét tartósan biztosítja.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik