Mozaik

Felvet néhány kérdést ez a mókusról készült fotó

A Tokió külvárosában található Inokashira állatkertben a hónap elején az egyik látogató szokatlan látványt rögzített: mintha egy mókusnak tejmirigyei lettek volna. Vagy mellei, ha úgy tetszik, írja a National Geographic.

A Twitteren megosztott felvétel mostanáig 141 ezer lájkot zsebelt be és több mint 47 ezren megosztották.

De mi történik a fotón?

Jessica Haines, az edmontoni MacEwan Egyetem ökológusa szerint jelen esetben a látszat csal. A mókusoknak a mellkasuk teljes hosszában megtalálhatóak a mellbimbók, tehát nem úgy helyezkednek el, mint az emberek esetében. Ráadásul nekik nem csak kettő van belőlük. A tejmirigyek száma fajonként változik, de a mókusoknál elérheti a tízet is akár.

Akik úgy gondolják – és elsőre mindenki úgy gondolja -, hogy a mókus szoptat, az tévedett. Haines azért zárta ki ezt a felvetést, mert amikor a mókusok ápolják a kölykeiket, a mellbimbóik meghosszabbodnak, körülöttük pedig eltűnik a szőr. Éppen emiatt egy szoptató mókus már távolról is felismerhető. Olyannyira, hogy a fajt kutató szakemberek már tíz méterről szabad szemmel is kiszúrják azt.

Ben Dantzer, a University of Michigan arra tippel, hogy a fotón szereplő mókus egyrészt elhízott, másrészt egy szokatlan pózt vett fel. Előbbi viszont így is szokatlan, ugyanis a falakó mókusok a vadonban nem szoktak túlsúlyosak lenni. Ezek az állatok ugyanis ahelyett, hogy túlennék magukat, inkább elrejtik a dióféléket és a magokat a föld alatt vagy a fák üregeiben télire.

A fotót látva az a tippem, hogy ez a mókus emberek közelében élhet, akik zsíros ételekkel és szeméttel etetik őt

– fogalmazott Dantzer.

Bár kissé gyerekesnek tűnhet, hogy egy mókus mellkasára így felfigyelt a világ, az interneten futótűzként terjedő fotó legalább sokaknak megtanította, hogy a mókusok is szoptatják a kicsinyeiket. Még ha nem is így.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik