Mozaik

Újra felragyog az égbolton a 20 éves Nemzetközi Űrállomás

Az űrállomás 20. születésnapja környékén, novemberben számos lehetőség adódik a megfigyelésére.

Két évtizede vissza-visszatérő vendég égboltunkon a méltóságteljesen átvonuló Nemzetközi Űrállomás, amelynek néhány percig tartó feltűnései sokak figyelmét magukra vonják. Az idők során egyre nagyobb és egyre fényes mesterséges égitest manapság kiváló távcsöves célpont is azok számára, akik kíváncsiak az űrkutatásra – és az űrállomás távcsővel megörökíthető részleteire, írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt Salgótarjánból fotózva 2018. július 5-én. – Fotó: MTI/Komka Péter

Húsz évvel ezelőtt 1998. november 20-án „született” a Nemzetközi Űrállomás, mindannyiunk ISS-e. Első egységét, a Zarja nevű orosz modult e napon indították Bajkonurból, majd december 4-én követte az amerikai Unity modul felbocsátása az Endeavour űrrepülőgépen – a két egységet december 7-én kapcsolták össze. Ezt követően további másfél éven át folytak a szerelési munkálatok, majd 2000 nyarán juttatták fel a lakómodulként szolgáló orosz Zvezda egységet, és ez év novemberétől folyamatosan van személyzet az űrállomás fedélzetén. A fejlesztése, további építése folyamatosan zajlik a mai napig, s a tervek szerint körülbelül 2028-ig üzemelhet még.

Az Űrállomást a NASA, a Roszkozmosz, a JAXA, az Európai Űrügynökség és a Kanadai Űrhivatal üzemelteti nemzetközi egyezmények keretein belül.

Az űrállomás 20. születésnapja környékén, novemberben számos lehetőség adódik a megfigyelésére. A hónap első felében – november 15-ig – a hajnali égen láthatjuk az átvonulásait, majd november utolsó hetében – november 23-át követő napokon – már az esti égboltot szeli át. Lesz átvonulása a Hold előtt is, így igazán érdekes látni- és fotózni valóink lesznek.

A hosszú expozíciós idővel készült képen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) látszik Kazár közeléből fotózva 2017. július 27-én. – MTI Fotó: Komka Péter

Az esti átvonulások során esetleg járdacsillagászati akcióval is lehet kedveskedni az érdeklődőknek, ehhez 27-én és 29-én kínálkozik kedvező, magas és hosszú útvonalú kora esti alkalom.

Kiemelt kép: A Nemzetközi Űrállomás haladásakor látszódó fénycsík látható a hosszú idejű felvételen Balatonvilágoson felett 2015. augusztus 10-én. Előtérben Mihály Gábor szobrász Mécsestartó nő című szobra. – Fotó: Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik