Mozaik

Lelőtték Dórit, az Afrikát is megjárt jeladós vadludat

Párját, Sanyit Tunéziában lőtte le egy orvvadász.

A legnagyobb termetű vadlúd Magyarországon ugyan nem védett, a madarászok ennek ellenére féltőn óvják állományát. Az utóbbi években jeladó is került néhány nyári lúdra, hogy követhessék mozgásukat, életvitelüket.

Nemzetközi kitüntetést kapott Tata a vadludak védelméért
Ramsari Város címet kapott a település.

A Madárvárta most arról számolt be Facebook oldalán, hogy elpusztult a Dóri nevű jeladós nyári lúd, aki az itthon jeladóval ellátott madarak közül  legmesszebb járt a fészkelő helyétől.

Néhány nappal ezelőtt egy Csorna és Pásztori közötti kavicsbányában lelőtték Dórit, aki megjárta Afrikát

– írták.

Dóri 2017 nyarán kapott nyakgyűrűbe szerelt nyomkövetőt Sanyi névre keresztelt párjával együtt. Telelésre a tunéziai Ichkeul-tóig repültek, ahol néhány hét után Sanyi orvvadászat áldozata lett. A GPS jelek alapján a tunéziai hatóságok elfogták az orvvadászt és eljárás indult ellene, mivel a Nemzeti Park védett területén tiltott helyen ejtette el a madarat.

Sanyi jeladóját azóta sem sikerült visszaszerezni, de nem adták fel. Dóri akkor még eljutott Algériába, mielőtt visszaindult volna a Fertőre. Nem választott új párt, 2018-ban nem költött. A Fertő környékén mozgott, néha rövid időre a hansági árasztásokra kirándult. Már nem derül ki hová indult, amikor lelőtték: az irány a Velencei-tóra mutat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik