A hazai boltok polcain számtalan színű, méretű tojás kapható, a bőség zavarában sokszor azt sem tudjuk, melyik dobozt rakjuk a kosarunkba. Azonban tojást is – mint minden mást – vásárolhatunk tudatosan. És hogy mire kell figyelni? A Nébih oldaláról megtudtuk:
Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók.
Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a következők értékeket jelöli:
XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
L- nagy: 63 és 73 gramm közötti
M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.
A tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot is.
A nyilvántartási szám hét részből áll, s segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.
Fotó: Nébih
A kód első része az állattartási technológia kódját jelöli:
– 1: szabadtartás
– 2: alternatív tartás
– 3: ketreces tartási rendszer
– 0: ökológiai tartás;
Második rész: az ország ISO kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást;
Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, ez 01- 20 közötti szám;
Negyedik rész: az állat-egészségügyi kerület sorszáma – ez csupán egyetlen karakter;
Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”;
Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben;
Hetedik rész: a „per”- jel után az istálló száma.
Fotó: pixabay
A tálcás, dobozos tojáson további információkat is szerepeltetni kell, amiről a következő információk derülnek ki:
– a csomagoló központ száma,
– a tojás minőségi osztályba sorolása: „A osztály ” – „A” vagy „friss ” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap;
– a tojások tömege, mérete (XL-L-M-S);
– minőség-megőrzési ideje, amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet;
– a tárolásra vonatkozó javaslat.
Kiemelt kép: pixabay