Életmód

Eltűnt a kínai fokhagyma a piacról, de nem a magyar vette át a helyét

Eltűnt a kínai fokhagyma a magyar piacról, de helyén nem a magyar, hanem a spanyol termény jelent meg nagy mennyiségben, számolt be róla a Magyar Idők.

Kínai vagy hazai fokhagyma? Így ismerheted fel
Vegyszerekkel, nehézfémekkel terhelt a kínai fokhagyma. Vásárolj hazait!

A lap a statisztikai adatokra hivatkozva arról számol be, a múlt év első kilenc hónapjában mintegy 81 százalékkal több fokhagyma érkezett a déli országból, amely ráadásul jóval olcsóbb a magyarnál. Ez pedig a gazdálkodóknak komoly fejfájást okoz, mert a versenyt egyre kevésbé tudják felvenni vele.

Az Eurostat szerint az unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint Hollandia értékesíti. Előbbi hat százalékkal, 69 300 tonnára, utóbbi négy százalékkal, 23 600 tonnára növelte kivitelét a múlt év első nyolc hónapjában.

A növekedés Magyarországon is érzékelhető: a Hollandiából származó áru mennyisége 56 százalékkal, a spanyolországi fokhagyma importja pedig 81 százalékkal nőtt 2018 első három negyedévében.

Mit kell tennünk, hogy télen is fokhagymaízű legyen a fokhagyma?
Ha nem szeretnénk decemberben a világ másik végéről származó fokhagymát a szilveszteri kocsonyába tenni, akkor itt az ideje, hogy beszerezzük a hazait.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik