Mozaik

Megérkezett Burgenlandba az első fehér gólya

A madár ilyen korán még sosem tért vissza.

A helyiek nagy meglepetésére a magyar-osztrák határ közelében, az ausztriai Burgenlandba megérkezett teleléséből az első fehér gólya. Idén nem a gólyavárosként ismert Rustban landolt, hanem a Gyanafalvi járás (Jennersdorf) térségében található Rudersdorfban jelent meg a tavasz első hírnöke – írja az ORF.

Rudersdorfban régi jó ismerős a most hazatért gólya, a helybéli Peter Sattler esztendők óta figyelemmel kíséri a madarat. A férfi a fészekkel szembeni házban lakik, és a gólya kedvenc helyeit és szokásait az évek során alaposan kiismerte. A madár legszívesebben a Lahn folyó partján múlatja az időt, nyilván annak reményében, hogy akad pár falatnyi ennivaló a számára. Mivel a talaj még fagyos, hiába keres ott élelmet, egyelőre csak dögökkel tud táplálkozni.

Eltűnt egy itthon telelő fehér gólya
Ha nem találják meg, a mostani időjárás a madár vesztét is okozhatja.

A gólya a korábbi években csak március végén érkezett meg afrikai telelőhelyéről Rudersdorfba, ilyen korán, mint idén, még sosem tért vissza.

Peter Sattler, a helyi “gólyaapuka” – ahogy az ottaniak nevezik – úgy véli, idén talán nem is járt Afrikában a kedvence, hisz ilyen gyorsan nem tehette volna meg a visszautat. A lényeg azonban, hogy  megérkezett, és gondoskodó emberek veszik körül.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik