Mozaik

Egy évszázadban ötször rendezik meg a világörökségi borfesztivált Svájcban

A Fête des Vignerons idén júliusban nyitja meg kapuit Svájcban.

2019. július 18-án kezdődik a Fête des Vignerons, a világ egyik legnagyobb borfesztiválja, melyet egy évszázadban mindössze ötször rendeznek meg. A programsorozat három hétig tarat, arra mintegy 400 ezer látogatót várnak Vevey-be.

Az 1797-ben alapított fesztivált a Confrérie des Vignerons kezdeményezte, hogy támogassa a régió bortermelését, a terület egyik legnagyobb iparágát, írja a nationalgeographic.com. Kezdetben egy napos ünnep volt, ebből alakult ki az évszázadok során a bortermelők fesztiválja kóstolókkal, élőzenével, felvonulásokkal, jelmezekkel, boroktatással és pincés túrákkal.

A fesztivált egy nagyon hosszú – három és fél óra – show nyitja meg, melyet idén Daniele Finzi Pasca, a Cirque du Soleil művészeti vezetője rendez. A rendezvény nem csak méretét tekintve különleges, hanem abból a szempontból is, hogy csak 20 évente rendezik meg. A Fête des Vignerons kulturális értéke és látványa olyan figyelemre méltó, hogy 2016-ban az UNESCO immateriális kulturális örökségének része lett.

Az esemény fényét emeli maga a város, Vevey is. A Genfi-tó partja mentén, az UNESCO Világörökség részeként számon tartott híres Lavaux-i szőlőteraszok közepén helyezkedik el, ahol már a középkorban is bort termeltek a szerzetesek.

Ha el akarunk jutni a fesztiválra, a Genf és Vevey között közlekedő vonattal érdemes utazni. Az egy órás út pihentető, látványos, festői út, keresztül a Lavaux szőlőültetvényeken. Megszállni a történelmi Grand Hôtel du Lac ideális. Michelin-csillagos étterem és jól felszerelt gyógyfürdő várja a vendégeket a pazar látvány mellett.


Fotó: pixabay.com

Vevey-ben a fesztiválon kívül is akad látnivaló. Itt található a ,,Chaplin világa”, a legendás Charlie Chaplin-nek szentelt múzeum. Ugyanitt megnézhető a „világ első étel-témájú múzeuma” is, az Alimentarium, valamint a híres villa-szobor a Genfi-tóban.


Fotó: pixabay.com

Ha gyerekekkel utazik, nézze meg a Nest nevű interaktív múzeumot, melynek székhelye Vevey központjában található.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Hotellé alakítják át a picinyke svájci falut
Corippo elindult a lejtőn, és rövid időn belül szellemfaluvá válhat. De nincs még minden vessze.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik