Mozaik

Ma érkezik az év legnagyobb szuperholdja, a hóhold

2019 leglátványosabb szuperholdját figyelhetjük meg az égen kedden este, írja a CNN.

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

  • Legyen telihold.
  • A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.
Muhammad Fauzy/NurPhoto/AFP/Europress

A National Geographic cikke szerint Magyarországon a Hold még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy magát a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk. Cserében a napnyugtát követő körülbelül 20 perc során a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd égi kísérőnk, különösen szép látványt nyújtva a megfigyelőknek.

A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják. Évszázadokkal ezelőtt a különböző hónapokban megjelenő teliholdaknak más és más nevet adtak, amelyekkel az adott évszak sajátosságaira reflektáltak. 

A hóhold kifejezést az amerikaiak és az európaiak találták ki, mert jellemzően februárban voltak a nagy havazások mindkét kontinensen. És ha még ez sem lenne elég, a mostani teliholdat csontholdnak is nevezik a téli élelmiszerhiányra utalva.

Meteorit csapódott a vérholdba, és videóra vették
Eddig még soha nem volt rá példa.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Olvasói sztorik