Mozaik
Dramatic photo illustration of a nighttime sky with brightly lit clouds and large, full, Blue Moon would make a great background.

Ma érkezik az év legnagyobb szuperholdja, a hóhold

Korábban a témában:

2019 leglátványosabb szuperholdját figyelhetjük meg az égen kedden este, írja a CNN.

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

  • Legyen telihold.
  • A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.
Total lunar eclipse seen on July 28, 2018 in Tulamben, Bali, Indonesia. The longest total lunar eclipse in the 21st century, totality lasts for about 103 minutes. (Photo by Muhammad Fauzy/NurPhoto)
Muhammad Fauzy/NurPhoto/AFP/Europress

A National Geographic cikke szerint Magyarországon a Hold még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy magát a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk. Cserében a napnyugtát követő körülbelül 20 perc során a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd égi kísérőnk, különösen szép látványt nyújtva a megfigyelőknek.

A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják. Évszázadokkal ezelőtt a különböző hónapokban megjelenő teliholdaknak más és más nevet adtak, amelyekkel az adott évszak sajátosságaira reflektáltak. 

A hóhold kifejezést az amerikaiak és az európaiak találták ki, mert jellemzően februárban voltak a nagy havazások mindkét kontinensen. És ha még ez sem lenne elég, a mostani teliholdat csontholdnak is nevezik a téli élelmiszerhiányra utalva.

A supermoon is seen in the night sky over Beijing, China, 21 January 2019.

The year's first supermoon, when a full moon appears a little bigger and brighter thanks to its slightly closer position to Earth.
Meteorit csapódott a vérholdba, és videóra vették
Eddig még soha nem volt rá példa.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.