Mozaik

Veszélybe került Karcsi és Klára, a két békéscsabai gólya

A gólyapárnak hosszú éveken keresztül nyugodt élete volt.

Ahogy tavaly, úgy idén ismét megpróbálják átköltöztetni Békéscsabán a Bartók Béla út 20. szám környékén fészkelő gólyapárt, mégpedig az út páros oldaláról a páratlan oldalára, írta a beol.

Sajnálattal értesültem arról, hogy a tavalyi rossz tapasztalatok ellenére most újra megpróbálják átköltöztetni a Bartók Béla úti gólyákat

– írta Facebook oldalán Szarvas Péter, a település polgármestere.

A Magyar Madártani Egyesület adatbázisa szerint 1993 óta van ezen az oszlopon gólyafészek. A helyiek Karcsinak és Klárának nevezték el a 2 gólyát, akik minden évben hűségesen visszajárnak a fészekre, fiókákat nevelnek. Az adatbázis adatai szerint 2002 és 2018 között összesen 50 fióka repült ki ebből a fészekből, ezt már a Greenfo írta meg.

Hazaért teleléséből az első gólya Magyarországra
Suri napra pontosan ugyanakkor érkezett, mint tavaly.

A gólyapárnak hosszú éveken keresztül nyugodt élete volt. Egészen a tavalyi évig, amikor a hatóság úgy döntött, áthelyezi a fészket. Az ingatlannak, ami előtt a fészek van, új tulajdonosa lett, ő kérte az áthelyezést. Kérése gyorsan teljesült. A fészektartó átkerült egy 15 méterre lévő oszlopra, helyére pedig 3 csövet raktak. Ezzel akarták megakadályozni a fészkelést.

No, ez nem sikerült. Karcsi hazajött, megnézte az új helyet, utána nekiállt a régi fészek helyén építkezni. Hamarosan Klára is csatlakozott hozzá. Elkészült a fészek, 3 gyönyörű fióka nőtt fel és repült ki tavaly.

A napokban egy emelőkosaras daru segítségével újra áthelyezte a fészket az áramszolgáltató. Kíváncsian várjuk, hogyan dönt Karcsi és Klára hazatérése után.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik