Mozaik

Nem is gondolnánk, mit rejtenek magukban ezek a papírfigurák

A piñaták divatja a művészetet is megihleti.

A piňata hagyománya Mexikóból ered, gondoljuk manapság, pedig eredetileg Kínából származik ez a tradíció, ahol az újév ünnepléséhez kapcsolódott, jósoltak is vele. Európában a 14. században Spanyolországban már a kereszténységhez kötötték, és csak később, a spanyolok révén jutott el Mexikóba, ahol gyökeret eresztett a szokás.

Fotó: MMN – Roberto Benavidez

Papírból készül, általában apró ajándékokat, cukorkát rejtenek a belsejébe, a születésnapos vagy egyéb ünnepelt pedig szétpüföli a figurát, így jut hozzá a finomságokhoz. Tradicionálisan egyszerre csak egy ember ütheti a piñatát. Eredetileg vallási szertartásokon és ünnepeken használták, de ez a rituális eredet mára elhalványult.

Napjainkban sokan használják a piñatákat mint egy drága parti-dekorációt, de Roberto Benavidez művész változtatni akar ezen – írja a Mother Nature Network. 

A piñata sokszínű kulturális története alkalmas arra, hogy általa kifejezzem önmagam, és a képzőművészet szintjére emelhetem az egyszerű papírfigura-készítést

– mondja Benavidez.

Fotó: MMN – Roberto Benavidez

Benavidezt először kisfiúként nyűgözte le a szobrászat:

Egy unokatestvéremmel dolgoztam egy farmon, épp unatkoztunk. A kuzin egyszer csak megragadott egy darab agyagot, és egy kocka formába nyomkodta. Azt mondta, figyeljem, és egy cowboy kalapot kerekített végül az egészből. Mindez mágikus hatással volt rám, attól kezdve azt akartam, hogy én is képes legyek ilyesmire

Amikor idősebb volt, Benavidez bronzöntő tanfolyamra járt, de gyorsan megtanulta, hogy a bronz drága. Olyan szobrászati ​anyagot keresett hát, amely megfizethető, hozzáférhető és sokoldalú is egyben.

Galéria

Láttam egy online piñatát, amit a gyereke születésnapi partijára készített valaki. Lenyűgözött és arra inspirált, hogy magam is hozzálássak valami hasonló megalkotásához. Beleszerettem a folyamatba, és semmilyen kifogás nem létezett számomra, hogy ne dolgozzam minden nap

– mondja Benavidez.

Fotó: MMN – Roberto Benavidez

Benavidez az elmúlt évtizedben olyan piñatákat alkotott, amelyek  alkalmasak voltak arra is, hogy kiállításokon, galériákban szerepeljenek.

Az elismerés és a hitetlenkedés egyaránt elkíséri műveit. A hitetlenkedés abból fakad, hogy miért épp egy ilyen közönséges anyagot használ fel művészi szobrai  megalkotásához.

De az egyszerű papír és a karton nagyszerűen alkalmas arra, hogy szárnyaljon a fantáziája, ám mégis hű maradjon a figuratív megjelenítéshez.

Mindig is vonzott az élő formák ábrázolása. Az állatok egyedülálló figurativitását használom fel a képzeletbeli műveimhez

– mondja az alkotó.

Kiemelt kép: MMN – Roberto Benavidez

Lenyűgözte a világot Paintben rajzolt alkotásaival a 87 éves nagymama
Concha Garcia Zaera két hétig dolgozik minden egyes művén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik