Mozaik

Keresett a somogyi bárány, elkezdődött a húsvéti nagyüzem

Birkahús fogyasztásban Magyarország még mindig az utolsók között van Európában.

A Somogy megyei Hetes vágóhídján a húsvéti ünnepekig nincs megállás, 35 tonnányi bárányhúst szállítanak hazai és külföldi piacra, írta a Sonline.

A napokban elindult az első, másfél tonnás szállítmány külföldre, Szlovéniába, Svájcba, Szlovákiába és Csehországba szállítanak nagyobb mennyiségben bárányhúst. Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. tulajdonosa a portálnak elmondta, hogy éves forgalmuk egyötödét húsvét előtt bonyolítják le.

A felvásárlási árak emelkedtek, a kisebb súlyú bárány kilóját 1100 forintért, a nagyobb súlyúét 800-900 forintért veszik. Érezzük a fizetőképes kereslet javulását, egyre népszerűbben a konyhakész termékek, de az olcsóbb pörkölthúsokat is keresik

– tette hozzá.

Fotó: MTI/Mészáros János

Jelenleg 900 ezer anyajuh van Magyarországon, húsz évvel ezelőtt háromszor ennyi volt. Horn Péter, a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének elnöke közölte:

Birkahús fogyasztásban Magyarország még mindig az utolsók között van Európában. A tenyésztők éppen ezért külföldi piaci lehetőséget keresni, ugyanis a hazai piac felvevőképessége kicsi.

Statisztikák szerint fogyasztásban ugyan minimális emelkedés tapasztalható, de még mindig csak 30-35 deka bárányhúst fogyasztanak a magyarok évente.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik