Mozaik

Háromhetes ebzárlat kezdődik ma

2019. március 30. és április 14. között zajlik majd a rókák 2019. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya – olvasható a nak oldalán.

A Nébih az alábbi térkép szerint Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén  megyék területén szervezi meg a védekezést a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályainak bevonásával.

NÉBIH

Annak érdekében, hogy a lakosságot és a gazdálkodókat minél rövidebb ideig zavarják, gyors és hatékony intézkedést terveztek a hatóságok.

A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

Az egyes megyékben tervezett vakcinázási időpontok:

Szélsőséges időjárási körülmények esetén előfordulhat eltérés, de erről értesítést tesz közzé a hatóság.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben. A korlátozás a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig tart, pontos idejéről a járási hivataloknál lehet érdeklődni, illetve a települési önkormányzat – a helyben szokásos módon – tájékoztatja a lakosságot.

A Nébih elnöke által adott tájékoztatás szerint a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, figyelmeztetve arra, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a vakcina  szájba, orrba vagy megsértett bőrre kerül.
Amennyiben a vakcina kézre vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

2013 során Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 24, 2014-ben 23 esetben állapított meg veszettséget a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. 2015-ben mindössze egy esetben, denevérben állapítottak meg veszettséget. 2016 februárjában egy Szerencsről, 2017. március 3-án pedig egy ugyanarról a környékről, Bekecsről származó rókamintában mutatta ki veszettség vírusát a Nébih.

2018-ban és 2019-ben mindezidáig nem állapítottak meg veszettséget Magyarországon.

Színpompás vadvirágok borítják a kora tavaszi erdőt
Gyönyörködjünk bennük, készítsünk róluk emlékbe egy fényképet, de ne bántsuk, ne szedjük le őket!

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik