Mozaik

Felfedezték a világ leghosszabb sóbarlangját

A Malham-barlang egy részét, amely Szodománál halad át, már az 1980-as években feltérképezték, most befejezték a feltárást.

Izraeli kutatók azt állítják, felfedezték a világ leghosszabb sóbarlangját, adta hírül a nypost. A labirintusszerű képződmény, a Holt-tenger mellett, a hajdani Szodoma környékén rejlő 10 km hosszú Malham barlang, melynek feltérképezését nemrég fejezték be izraeli tudósok.

Magyar sódomb, melyhez hasonló csak 2 van a világon
A környék szimbóluma és védjegye az Európában egyedülálló látvány.

Ennek alapján a Malham a leghosszabb sóbarlang a világon, hisz 10 km-es hossza jóval több, mint az eddigi rekordernek tartott iráni Namakdan-barlang hossza. A Malham-barlang egy részét, amely Szodománál halad át, már az 1980-as években feltérképezték.

Fotó: Youtube.com

Két évvel ezelőtt Yoav Negev az Izrael Cave Explorers Club-ból úgy döntött, hogy befejezi a felmérést, ezért létrehozott egy barlangász-szakértőkből álló kutatócsoportot.

Az expedíciót Boaz Langford egyetemi kutató és Antoniya Vlaykova, az Európai Karszt- és Barlangkutató Szövetség bolgár barlangkutatója vezette.

A leghosszabb sóbarlangról nincs hivatalos feljegyzés, eddig a cseh és iráni tudósok által 2006-ban végzett tanulmány után a Namakdan-t tartották a leghosszabb sóbarlangnak, amely körülbelül 6 kilométer hosszú.

Fotó: Youtube.com
Fotó: Youtube.com

A sóbarlangok szokatlan és ritka geológiai jelenségek. Mivel a sót a víz nagyon oldja, a nagy sólerakatok általában nem hosszú életűek a földfelszínen. Alig egy maroknyi sóbarlang nagyobb, mint fél mérföld.

A sóbarlangok általában csak a rendkívül száraz területeken léteznek – mint például a Holt-tenger környékén – amely a föld legalacsonyabban fekvő területe.

Langford és Vlaykova tervei közt szerepel a barlang teljes térképének professzionális kiadványban való közzététele.

Kiemelt kép: Youtube.com

Történelmi barlangváros magasodik a hatalmas sziklafalon
Vardzia legszebb látnivalója az Elszenderülés temploma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik