Mozaik

Ilyen nyarat jósol a máglyára állított svájci hóember

17 perc 44 másodperc alatt robbant fel a tradicionális időjósló, máglyára állított hóember, Böögg feje Zürich központjában hétfőn, ami enyhe nyarat vetít előre, írja a svájci Blick.

Svájc legnagyobb városában minden év tavaszán a Sechseläuten ünnepen gyújtják lángra a hóemberfigurát, szimbolikusan egyfajta bosszút állva a hosszú hideg télért. A hagyomány szerint minél hamarabb éri el a tűz Böögg robbanóanyagokkal megpakolt fejét, annál melegebb és naposabb nyárra számíthatunk.

Michael Buholzer / AFP / Europress

A jóslat ugyanakkor nem minden esetben pontos: 2015-ben például 20 perc után robbant fel a hóember feje, ami cudar nyárra utalt, ehhez képest az volt az országban minden idők legforróbb nyara.

Böögg átlagban 15 perc és 15 másodperc után robban fel. A rekordot a 2003-as évi hóemberégetés tartja, akkor ugyanis mindössze 5 perc 43 másodperc kellett a mutatványhoz, és abban az évben valóban rekordmeleg volt a nyáron. Előfordult ugyanakkor az is, hogy az eső miatt 43 percet vett igénybe, hogy a tűz Böögg fejéig érjen, mindenesetre abban az esztendőben is komoly hőfokokat mértek.

Hotellé alakítják át a picinyke svájci falut
Corippo elindult a lejtőn, és rövid időn belül szellemfaluvá válhat. De nincs még minden vessze.
Olvasói sztorik