Mozaik

40 éves a világ legöregebb lipicai csődöre

Egy nyugat-stájerországi ménesben tölti nyugdíjas napjait a rekorder ló.

A világ legöregebb lipicai csődöreként tartják nyilván a Neapolitano Nimo I. nevű lovat, amely csütörtökön ünnepelte 40. születésnapját Ausztriában, a piberi lipicai ménesben, írta az MTI.

A bécsi Spanyol Lovasiskola közlése szerint az állat életkora emberi mércével mérve 120 évnek felel meg. Nála idősebb csődör nincs a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) nyilvántartásában. A születésnap alkalmából a rendkívüli állatról megjelent egy könyv is, amelynek szerzője, Rudolf Kuzmicki szerint Neapolitano Nimo I. ,,maga a megtestesülése a lipicai lovak genetikai kódjának, robusztusság, kitartás, hosszú élet, intelligencia, tudás és nemesség jellemzi”.

N. Nimo I. 1995-ben – Fotó: Facebook/Lipizzanergestüt Piber

Neapolitano Nimo I. 26 éves koráig nyűgözte le az embereket az egész világon fellépéseivel, ezen belül főleg rendkívüli és egyedülálló levade-mutatványával, amely a specialitása volt – közölte a születésnap alkalmából a Spanyol Lovasiskola.

Fotó: Facebook/Lipizzanergestüt Piber

A rekorder állat 14 éve vonult nyugdíjba, azóta szülőhelyén, a nyugat-stájerországi ménesben tölti napjait.

A nálunk született nyugdíjas versenylovaknak idősotthont hozunk létre, ahol az öreg lovak még csodálatos éveket élhetnek szépséges környezetben

– jelentette be Sonja Klima, a piberi ménes igazgatója az esemény alkalmából.

Kiemelt kép: Facebook/Lipizzanergestüt Piber

Feri, az utolsó tihanyi lovász
A ló az úr, de nagyvonalú, és úgy tesz, mintha erről nem is tudna. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik