Mozaik

Elfogyott a magyar krumpli

Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, jelenleg már csak Franciaországban illetve Észak-Afrikában termesztett krumpli kapható itthon, mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja.

A szakember arról is beszélt, hogy a februárban tapasztalt nagyobb mértékű, a Központi Statisztikai Hivatal által egy év alatt mért 66 százalékos áremelkedést az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követte.

A gyenge minőségű termékek 130, a jók 160-170 forintos termelői áron kerül forgalmazásra kilogrammonként, ez a bevásárlóközpontokban 300-450 forintos árat jelent.

Murai György elmondása szerint Franciaországból piros héjú burgonyák érkeznek, amit kifejezetten exportra, többek között Magyarországra termelnek, hiszen ott a sárga héjú fajták a népszerűek. Jön még krumpli Észak-Afrikából is,  de annak ellenére, hogy ez Algériából és Marokkóból, hűtőkonténerekben érkezik, a beszerzési ára az előbb említett termelői áréval közel megegyező

A piacokon közben megjelent a hazai új krumpli, igaz, most még 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik