Mozaik
fresh potatoes in field.

Elfogyott a magyar krumpli

Korábban a témában:

Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, jelenleg már csak Franciaországban illetve Észak-Afrikában termesztett krumpli kapható itthon, mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja.

A szakember arról is beszélt, hogy a februárban tapasztalt nagyobb mértékű, a Központi Statisztikai Hivatal által egy év alatt mért 66 százalékos áremelkedést az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követte.

A gyenge minőségű termékek 130, a jók 160-170 forintos termelői áron kerül forgalmazásra kilogrammonként, ez a bevásárlóközpontokban 300-450 forintos árat jelent.

Murai György elmondása szerint Franciaországból piros héjú burgonyák érkeznek, amit kifejezetten exportra, többek között Magyarországra termelnek, hiszen ott a sárga héjú fajták a népszerűek. Jön még krumpli Észak-Afrikából is,  de annak ellenére, hogy ez Algériából és Marokkóból, hűtőkonténerekben érkezik, a beszerzési ára az előbb említett termelői áréval közel megegyező

A piacokon közben megjelent a hazai új krumpli, igaz, most még 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron.

Levelek, 2009. október 12.
Napszámosok szedik fel a burgonyát Kristófi Sándor leveleki mezõgazdasági vállalkozó burgonyaföldjén. A 45 hektáron termelõ gazda fõ profilja a dohány, de mellette burgonyát, káposztát, paradicsomot, napraforgót és kukoricát is termel. Idén a dohánytermesztés kivételével mind veszteséges volt, a burgonyáért például a két évvel ezelõtti 60 forintos ár helyett most 30 forintot kínálnak kilónként a felvásárlók.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kiemelt kép: iStock

Kommentek

Tihany, 2016. október 30.
Õszi kilátás a Balatonra a Tihanyi Apátság mellõl.
MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.