Mozaik

Lassabban nő a magyar dinnye, de a tavalyinál jobb szezon várható

Kiültették az úgynevezett “alagutas sátrakba” a dinnyepalántákat, amelyekből kiváló, szabadföldön termesztett  minőségű dinnyék lesznek, írta a TEOL. A szezon kezdete ezeken az ültetvényeken július elején várható.

A nagy sátras dinnyetermelés ennél jóval előbbre jár, itt várhatóan már a jövő hónap közepén már „szüretelhetnek” a termelők – nyilatkozta Bognár János szedresi termelő.

A májusi időjárásnak azonban nem örülnek, ha kisüt a nap, szellőztetni kell a sátrakat, sőt az alagutas fólia alatt is melegük van a palántáknak; amikor meg esik az eső és lehűl a levegő, akkor fáznak a növények.

– olvasható a portálon.

Jó hír a termelőknek, hogy május 7-én a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport. Vezetőjének Horváth Bélát választották meg. A tanácskozáson a résztvevők átnézték a fő dinnyetermő-területek (Békés, Heves-Jászság, Baranya, Tolna-Fejér, Szabolcs-Szatmár régió) tavalyi eredményeiről és az idei várakozásokról szóló előzetes jelentést is.

Fotó: MTI

A kamarai adatok szerint 2018-ban a görögdinnyét az országban 4844 hektáron termeltek, a betakarított mennyiség 158 655 tonna volt. Ebben az évben hasonló termőterületen a tavalyinál nagyobb termés várható, ami elérheti a 200 ezer tonnát. Tavaly sárgadinnyét 512 hektáron állítottak elő, a betakarított mennyiség összesen 10240 tonna volt. A sárgadinnye idei termőterülete is hasonlóan alakul, de a múlt évinél gazdagabb termés várható.

Címlapfotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik