Életmód

Kezdődik a dinnyeszezon – Mézédes termésre számíthatunk

A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar dinnye mehet exportra is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel tartott szezon előtti egyeztetést 2017. június 15-én, Dunaharasztiban – közölte a Nemzeti Agrárkamara.

9 ötlet nyári piknikhez dinnyeimádóknak
Nyári piknikeken kreatív megoldásokat varázsolhatunk a görögdinnyéből vendégeink örömére.

A nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, ekkor csökken a korábban induló mediterrán termelés, amely idén egyébként is alacsonyabb volumenű. Nyaranta – kiváló ízének és zamatanyagainak is köszönhetően – Európa legjobb minőségű dinnyéjét Magyarországon termelik. Cél, hogy az európai piacot – ahol különös igény mutatkozik a szezonális gyümölcsre – ezen időszakban nagyobb mértékben lássuk el görögdinnyével.

Bőséges lesz idén a termés

Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel. A termőkörzetek beszámolói alapján idén Magyarországon mintegy 5000 hektáron termelnek görögdinnyét. Az öt nagy „dinnyés” tájkörzet közül a legnagyobb felületen Békés megyében termelik a dinnyét, 1910 hektáron, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ. Emellett még 389 hektáron folyik dinnyetermelés. Országosan 200 ezer tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben.

A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, egyes termőkörzetekben (Békésben, Tolnában, Baranyában, Heves-Jászságban) már szinte teljes mértékben oltott dinnyét, valamint új fajtatípusokat is (fekete héjú és sárga húsú mag nélküli dinnyét) termesztenek, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szintén terjednek a korszerű termelési módok.

Sárgadinnyéből kevesebbet termelnek

Sárgadinnye esetében lényegesen kisebb volument termelünk, jelenleg 600 hektáron, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 000 tonnát. 2016-hoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt a sárgadinnye termőterülete, a minőségi fejlődés itt is tapasztalható. A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel sárgadinnyéből, cél az, hogy az import csökkentésével egyre nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.

Nagy mennyiségben a jövő héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jászsági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra.

Kiemelt kép: radiantpeach.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik