Mozaik

Kezdődik a csillagászati nyár: ma lesz az év legrövidebb éjszakája

Az éjszaka mindössze 7 óráig és 59 percig tart majd.

Bár június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni az év legrövidebb éjszakáját, a valódi nyári napforduló  idén június 21-re esik: ez hivatalosan a csillagászati nyár kezdete.

A fény diadalának az ünnepe

Június 21-e, a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, és ennél fogva a fény diadalának ünnepe volt, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a Napot kívánta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebb űzni.

A pénteki nyári napforduló alkalmával tölti a legtöbb időt az égen a Nap, egyúttal a legrövidebb éjszaka is ezen a napon lesz, írta az Időkép.

Péntekről szombatra virradó éjjel lesz a legrövidebb ideig sötét az évben. Az éjszaka mindössze 7 óráig és 59 percig tart majd.

Innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig.

Nyári napforduló

A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja, következésképpen a legrövidebb éjszakát. (Wikipédia)

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik