Mozaik

Kelet-Európa Svájcának a tengerpartja is szenzációs

Piran
Piran
Adunk pár tippet, hova menjünk, és eláruljuk, miért is érdemes felfedezni a szlovének kicsi mediterrán tengerpartját.

Rédicsnél, a zalai határátkelőnél még lehörpintünk egy gyors kávét, aztán irány a szlovén tengerpart. A magyar határtól mindössze három és fél óra az autóút, és máris az Adriában mártózhatunk. Addig is lépten-nyomon letérnénk, és megállnánk túrázni: szemet gyönyörködtető hegyvidéken, távolban bájos óvárosok között, alpesi legelők lábainál, heverésző tehéncsordák mellett suhanunk el, a távolban ódon lovagvárak figyelnek.

Nem véletlenül emlegetik Szlovéniát Kelet-Európa Svájcának, a táj is hasonlatos hozzá: kiválóak az utak minősége, ugyanez vonatkozik a közbiztonságra és a tisztaságra. Pár éve az egyik legzöldebb turisztikai célpontnak kiáltották ki Szlovéniát, és az ország megkapta a világ legfenntarthatóbb országa címet a National Geographictól.

Mindössze öt tengerparti városkája van Szlovéniának, 45 kilométernyi partszakasszal, de ők köszönik szépen, ekkora területen is jól elvannak. Ha kalandozni akarnak, pár kilométerre ott az olasz vagy a horvát partszakasz.

Nekünk, vendégeknek, ha kedvünk és a pénzünk úgy tartja, irány Trieszt, Velence, vagy Rovinj, akár hajóval is. Viszont ha Szlovéniát választjuk, akkor autómentes belvárosokkal számolhatunk, a kocsikat pedig tényleg érdemes a nagy parkolóházakban, vagy a külső parkolókba felejtenünk.

Kilátás Piranból (Fotó: Pais-H Szilvia)

Helyette bicikliket bérelhetünk, vagy rollerezhetünk, szinte az egész szlovén tengerparti szakasz, sétányokon gyalogosan is bejárható. Az óvárosokat így nem csúfítják el az aszfaltos utak, minden elérhető, megmaradhattak a szűk középkori sikátorok, ahol önmagában is élmény, csak úgy, autó nélkül lézengeni.

Mindössze négy nagyobb település: ennyi a szlovén tengerpart, plusz egy nemzeti park is, Izola mellett, szintén a víz közelében.

A Hold-öböl a sziklafal alatt, ahol nagy kavicsok között csobbanhatunk a tengerbe.

1. Mesečev Zaliv (Hold-öböl strand), a szlovén Riviéra titkos gyöngyszeme

Ez a kavicsos partszakasz a Strunjani Természetvédelmi Parkban található és néhány, szinte érintetlen része csak gyalogosan érhető el. Igazi paradicsom!

Fotó: Pais-H Szilvia

2. Piran, sok látnivaló egy apró félszigeten

Egy életre beleszerethetünk ebbe a magaslatra emelt, tengerbe nyúló historikus városkába. Autóval nem lehet behajtani, de ettől még lakályosabb, sikátorokkal, várral, dombon kápolnával, meseszép tengeri kilátással. Mint egy aprócska Velence. Minden utcája kirándulóhely, látványosság, félszigetnyi strandplaccal, és meghitt sikátorokkal.

Kikötő Piranban (Fotó: Pixabay)

Piran szíve a Tartini tér, amely a város szülöttéről, Giuseppe Tartini barokk zeneszerzőről kapta a nevét. Szélén hajókikötővel, éttermekkel és fagyizókkal.

Piranban Fotó: Pais-H Szilvia

A téren napközben helyi termelők és kézművesek piacoznak, esténként az egész belváros olyan, mint egy olasz piazza: a helyiek találkoznak egymással, a gyerekek a téren rúgják a bőrt, a turisták a sikátorokban rollereznek, vagy a tengerparti éttermekben vacsorázgatnak.

Kilátás Piranban (Fotó: Pais-H Szilvia)

A város védőszentjéről elnevezett Szent György templom és a domb tetején található vár egy kisebb lépcsőzést igényel, de megéri a fáradtságot: mindkét helyről csodás kilátás nyílik a városra és a tengerre.

Naplemente Piranban (Fotó: Pais-H Szilvia)

A templom mögött, keleti irányban több mint 1 km-es gyalogút vezet a tengerparton Portorož Fiesa településrészére. A panorámás tengerparti sétány egy sziklás magaspart mellett ereszkedik le, lent a mélyben, a szirt alatt húzódik a nudista strand, aztán sétával egy természetvédelmi területre érünk ki.

Fotó: Pais-H Szilvia

3. Isola

Hajdanán sziget volt, csak jöttek Napóleon seregei, és lerombolták a várat, a falak anyagával pedig feltöltötték a tengert. Azóta félsziget. Itt a városka szélén találni ingyenes parkolót, ami egy idegenforgalmi központban nagy szó.

Izola (Fotó: Pixabay)

Ráadásul a félszigeten körben kellemes, aprókavicsos strandot találni, közvetlenül mögötte faóriások által árnyékolt, kellemes klímájú, rendezett szabadstrand területtel.

Strand Izolán (Fotó: Pais-H Szilvia)

Izola (Fotó: Pais-H Szilvia)

3. Portorož (olaszul Portorose, Rózsakikötő) – és mellette a zöld Lucija

A luxusszállókkal övezett tengerparti szakaszon, Portorožban sincs olyan, hogy ne mehess be csak úgy bárhol a tengerbe megmártózni. Ez a szakasz egyébként a legbalatonosabb, több kilométer hosszan part menti szállodák és éttermek sorakoznak, betonosra kiépített partszakasszal, ahol azért könnyedén, lépcsőkön vagy a stégekről becsúszva fürödhetünk. Méteres pálmafák, házmagas leanderek, mediterrán klíma, terrakotta villák messze a dombokon, mellettünk éttermek és szállodaláncok sora, vitorlások, luxusjachtok a kikötőkben.

A domboldalon Lucija, elől a strand éttermei

4. Koper (Kecske-sziget)

Innen már közel az olasz határ és Trieszt, ez Szlovénia egyetlen tengeri kereskedelmi kikötővárosa. Azért két történelmi látványosságot itt is érdemes megnézni: a Prétori palotát (a XV. századból) és a Szent Nazarius székesegyházat (a XIV. századból).

Az egész szlovén partszakaszon érződik valamiféle barátságos hétköznapi demokratizmus:

  • A szlovének tengerpartjukat is megbecsülik: nincs eldobott cigarettacsikk, még apály idején is csak elvétve látni a tengerben szemetet.
  • Ellenben mindenhol ingyen strandolhatunk, még a luxusszállók előtt is bárki leverheti a sátrát, nincsenek felvásárolt magánplázsok.
  • 50 kilométeres szakaszon mindenféle strandot találni, köveset és homokosat, sziklásat és balatoni stégeset, csak a piráni kis félszigeten legalább ötféle különböző partszakaszt számolunk össze.
  • Mindenütt szelektíven gyűjtik a szemetet.
  • A belvárosokban mindenütt találni  ingyenes, és használható vízcsapokat.
  • A tengerpartok mellé ingyenes zuhanyzókat és állandóan tiszta WC-ket építettek ki, mert hosszú távon megéri a tisztaság és a rendezettség.

Az óvárosokat a macskák is imádják, minden térnek saját élő védőállata van, akik naphosszat csak heverésznek a macskaköveken. Hol máshol?

Fortuna terének őrzője Piranban (Fotó: Pais-H Szilvia)

Sokan nyaralnak kutyákkal is, mégsem látni sehol az utcákon állati ürüléket. Azonnal összeszedik. Valahol itt kezdődik – ettől is élhető, jó hely ez a szlovén Riviéra.

Fotó: Pais-H Szilvia

A tisztaság mellé még sorolhatnánk tovább: a mediterrán klímát, a virágzó égig érő leanderek, a fügefákat és olajfákat – megannyi egzotikus virágot és bokrot, a fákon ciripelő kabócákat, amikért érdemes akár heteket is ezen a pár kilométeres szakaszon elidőzni.

Fotó: Pais-H Szilvia

A helyi szlovén piacon ilyenkor a nyári szezonban virágzó articsókát, mézédes dinnyét és paradicsomot, fügét és friss rukkolát, már beérett szőlőt vásárolhatunk – drágábban ugyan, mint a szemközti szupermarketekben, de magyarok számára sem megfizethetetlen áron.

A pirani piactéri halasnál 12-15 euróért mérik a tengeri herkentyűket, ha olyan apartmanban vagyunk, bátran sütögethetünk maguknak akár reggel kifogott poliplábakat is. Ha már az ételeknél tartunk, nem kifejezetten szlovén specialitás, de Piranban a piacon a spenótos bureket vétek kihagyni! Sós rétesbe oltott lasagne. Nekünk jobban bejön, mint bármiféle éttermi halas vacsora.

Végezetül egy tipp, ha erre jártok: fagyizni és pizzázni menjetek át a közeli olasz kisvárosba, Muggiába.

Félúton Trieszt és Koper között, szintén a tengerparton található ez a kedves kis olasz városka, hasonlatos Izolára, szép terecskével, középkori Szent Ferenc templommal, és parányi kikötővel. A téren isteni isteni finom – például sós pisztáciás – fagyit kapni, és a közeli pizzázóban is átlagárban olcsóbban ehetünk, mint a közeli szlovén vendéglátó helyeken.

Muggiában (Fotó: Pais-H Szilvia)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik