Mozaik

Nyári szépségében ragyog Szlovénia legnagyobb természetes tava

A tó és környéke számos szabadidős tevékenységre alkalmas.

A Szlovéniáról szóló legtöbb turisztikai híradás tagadhatatlanul a Bledi-tóról, az ország egyik gyöngyszeméről szól, s nem is véletlenül. Szlovénia második legnagyobb tava festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve évente egymillió embert csalogat a térségbe. A Triglavi Nemzeti Park területén található, alig hétezer fős települést már-már megfojtja a tengernyi turista, ezért új stratégiát dolgoznak ki a vendégek fogadására.

Megrohamozták a látogatók Szlovénia gyöngyszemét
Csökkenteni akarják a turisták özönét Bledben.

Szlovénia másik gyöngyszeme a szintén a Triglavi Nemzeti Park területén lévő Bohinji-tó az ország legnagyobb természetes tava, és szintén nem szűkölködik turistákban. Hossza 4100, legnagyobb szélessége 1200 méter, területe 3,18 km². Medre meredeken mélyül, nincsenek jelentős sekély területei. Legnagyobb mélysége 45 méter; mélysége területének 20%-án meghaladja a 40, 80%-án a 20 métert, és csak 10%-án 10 méter alatti, írja a Wikipédia.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A tó számos szabadidős tevékenységre alkalmas, egyebek mellett úszásra, evezésre, szörfözésre, kajakozásra, kenuzásra, horgászatra, a melegebb hónapokban búvárkodásra, illetve esetenként télen korcsolyázásra. Emellett a tó körül gyaloglásra, valamint a tavon sétahajózásra is lehetőség van. Az MTI által közreadott fotókat látva magától értetődő, hogy a tó környéke igazi turistaparadicsom.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Filip Singer

Olvasói sztorik