Virágzó vidékünk

Kristálytiszta vízzel csalogat Somogyország kincse

A látótávolság a víz alatt akár a 8 métert is elérheti.

A magyar-horvát határon elterülő Gyékényes legnagyobb nevezetességét a kavicsbányatavak jelentik, köztük a Kotró, ami 2011-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország kincse kitüntető címet is. A kavicsbányák 1920 óta működnek a település határában, a bányatavak vize pedig olyan tiszta, hogy a látótávolság a víz alatt akár a 8 métert is elérheti.

Fotó: MTI/Varga György

A Gyékényesi tó igazi horgászparadicsom, a fürdőzők és a búvárok kedvelt helye is egyben. A tó mélysége változó,  néhány partszakaszán sekély, a búvárbázisnál 12-15 méter, s a kitermelés közelében akár a 25-30 méter is lehet.

Fotó: MTI/Varga György

A tó élővilága gazdag: a búvár ponttyal, amurral, csukával, süllővel, harcsával, sügérrel és keszeggel, esetenként hatalmas példányokkal is találkozhat. A látványosság kedvéért a tógazdák több megtisztított roncsot süllyesztettek el a vízben, így a merülő búvárok láthatnak a mélyben motorcsónakot, autót és vízibiciklit is. A Magyar Búvárszövetség évek óta itt rendezi a Tájékozódási Búvárúszó Felnőtt és Ifjúsági Országos Bajnokságait.

Fotó: MTI/Varga György

A tó a hazai horgásztavak egyik legkiválóbb horgászvize.

Fotó: MTI/Varga György

Az MTI munkatársa a napokban készített gyönyörű drónfelvételeket Somogyország Kincséről.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik