Mozaik

Egysávos alagutak, amik még a legprofibb sofőröknek is kihívást jelentenek

A Feröer-szigeteken autózni önmagában is kihívás: birkák okoznak forgalmi dugókat, az időjárás kiszámíthatatlan, a köd pedig bármelyik pillanatban nullára csökkentheti a látási viszonyokat. A legnagyobb kihívást mégis az egysávos alagutak okozzák a sofőröknek, írja az Atlas Obscura.

A lap szerint a hegyes-völgyes országban mindig nehéz dolga volt az ott élő embereket. Amíg az első alagutak nem épültek meg, teljes falvak álltak elszigetelten a világtól, jobb esetben hosszú túrákon vagy a tengeren voltak elérhetők.

Bár az alagutak tényleg az infrastruktúra hasznos részét képezik, még a legtapasztaltabb autóvezetőknek is félelemérzetük lehet, amikor behajtanak, mert a legtöbbjük egyetlen sávval rendelkezik.

Az átjárókban 100 méterenként alakítottak ki leállósávokat, ahol a járművek adott esetben helyet tudnak adni a szemből érkező kocsiknak. Természetesen csak és kizárólag lámpa használatával lehet az alagutakon áthajtani, de ez a világon mindenhol így van, tekintve, hogy teljes sötétség uralkodik odabent. A buszok és a kamionok automatikusan elsőbbséget élveznek, hiszen nem férnek el a leállósávban.

Ezek az alagutak többnyire fél évszázadosak. Sokat közülük az utóbbi időszakban elkezdtek felújítani vagy teljesen újat építeni a helyükre a teljesen biztonságos közlekedés elérése érdekében, tíz átjáróban még ma is csak egy sávon lehet haladni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik