Mozaik

Elképesztő gyorsan tanul az ausztrál kéknyelvű szkink

A gyíkfajta újszülött példányainak képességei a felnőttekével vetekszenek.

Már szinte születésüktől fogva felnőtt módjára képesek tanulni a fiatal ausztrál kéknyelvű szkinkek egy ausztrál kutatás szerint, írta az MTI.

Fotó: wikipedia.org

Az ausztrál Macquarie Egyetemen dolgozó Birgit Szabo és Martin Whiting az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, az Új-Dél-Walesi Egyetemen és a skóciai St Andrews Egyetemen dolgozó kollégáikkal együttműködve vizsgálták 12 felnőtt, a vadonban befogott ausztrál kéknyelvű szkink, valamint 16 fogságban született fiatal példány kognitív képességeit.

Az ausztrál kéknyelvű szkinkek már születésük pillanatától fogva csak magukra számíthatnak, a szülők nem segítik, nem védelmezik a kis gyíkokat.

Egy felnőtt példány testhossza elérheti akár a 600 millimétert is, és a kemény pikkelyborítás, valamint az erőteljes harapás nagyban segíti a kifejlett egyedek boldogulását. Ezzel szemben a fiatal gyíkok jóval kisebbek és ebből fakadóan sebezhetőbbek is, vagyis okosan kell cselekedniük, ha életben akarnak maradni.

A vizsgált felnőtt példányok kétévesnél idősebbek, a fiatalok mindössze 23-56 naposak voltak. A szakemberek egy sor feladatot végeztettek el az állatokkal.

A fiatal gyíkok minden feladatban ugyanolyan jól teljesítettek, mint a felnőtt társaik. Ez azt mutatja, hogy a fiatal példányok már szinte a kezdetektől fogva úgy képesek tanulni, mint a felnőttek

– mondta el a kutatást végző Szabo.

Lenyűgöző állati gyülekezet Nógrád várának tövében
Többszáz vad gyülekezik az etetőkhöz minden este a vadasparkban.

Kiemelt kép: Wikimédia Commons/Peripitus

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik