Mozaik

Napok vannak hátra, és újabb fajt veszítünk el

Már csak napjai lehetnek hátra Malajzia utolsó hím szumátrai orrszarvújának a Borneó szigetén elterülő maláj állam, Sabah vadvédelmi hatósága szerint, írja a Channel News Asia.

Malajzia utolsó élő hím szumátrai orrszarvújának az egészségi állapota rohamosan romlik

– erősítette meg vasárnap Sabah turisztikai, kulturális és környezetvédelmi minisztere, Christina Liew.

Tam étvágyának és aktivitásának szintje hirtelen esett április vége óta, és most naponta kap gyógyszert, mert néhány belső szerve már nem működik megfelelően, tette hozzá.

A Tam nevű orrszarvú legalább a harmincas évei közepén járhat. A szumátrai orrszarvúk várható átlagos élettartama pedig 35-40 év.

Ezek a betegségek a túlságosan kevés orrszarvú példánynak és a tenyésztés sikertelenségének köszönhetőek ebben a században

– mondta Liew asszony.

Tamot 2008 augusztusában egy vadmentő csapat találta egy pálmaolaj-ültetvényen, amely korábban a dzsungel része volt; az állat magányosan kószált a területen.

A Sabah Wildlife Department, az SOS Rhino és a WWF Malajzia csapata egy hétig táplálta, míg szép lassan az orrszarvú bizalmába férkőzött. Akkor azt hitték, hogy a húszas évei közepén járhat.

A bika étvágya és közérzete hirtelen romlott le idén áprilisban.

John Payne, a Borneói Orrszarvú Szövetség vezetője szerint pontos diagnózis még azóta sem született, de valószínű, hogy az állat korával összefüggő vesebetegség vagy májprobléma állhat a háttérben.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szumátrai orrszarvú súlyosan veszélyeztetett fajjá vált az orvvadászat és a természetes élőhelyükre való illegális behatolás miatt. Az állatok egyre zsugorodó populációi miatt a megmaradt példányok egymástól annyira elszigetelten élnek, hogy csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem is találkoznak egymással, ami minimalizálja a párosodás és fennmaradás esélyeit.

A hatóságok korábban két nősténnyel is akarták pároztatni, ám mindkét nőstényről kiderült, hogy beteg, ezért el kellett altatni őket.

Ha Tam elpusztul, a nőstény Iman lesz Malajziában az utolsó szumátrai orrszarvú, miután egy másik nőstény orrszarvút, Puntungot 2017 júniusában már el kellett altatni egészségi állapota miatt.

2011 óta Malajzia Indonéziával együttműködve arra törekszik, hogy a ritka állatfajokat egyfajta in vitro reprodukciós technológiával megtermékenyítse és ezáltal megmentse.

Reméltük, hogy megtaláltuk Tam párját benne, de kiderült a vizsgálatok során, hogy Puntungnak több ciszta is volt a méhében

– mondta el Liew asszony.

Ezt az orrszarvúfajt többet tanulmányozták, mint a félénkebb és ezáltal kevésbé megfigyelt jávai orrszarvút (Rhinoceros sondaicus), talán azért is, mert ebből a fajból egy szaporodási program következtében 40 példányt fogtak be. Mindez azonban katasztrofális lépésnek bizonyult – még a kezdeményezők is kritikusak voltak a sikert illetően –, mert a legtöbb befogott állat elpusztult, és a 20 év alatt egyetlen borjú sem született a fogságban. Ez pedig nagyobb állománycsökkenéshez vezetett, mintha a vadonban hagyták volna őket, így a szaporítási program szándéka ellenére éppen hogy szabaddá tette az utat a szumátrai orrszarvú kihalásához.

Vadállatok nyomában az afrikai szavannában
Aki ezt az élményt átéli, bizonyára sosem felejti el.

Kiemelt kép: GOH CHAI HIN / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik