Mozaik

Eltűnt a búzavirág a Dél-Tiszántúlról, mentik a menthetőt

További szaporítását tervezik annak érdekében, hogy legalább hírmondónak megmaradjon.

A búzavirág néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen közönséges növény volt, mindenfelé nagy mennyiségben virított, az intenzív mezőgazdasági termelés és vegyszerhasználat következtében azonban ez a közönséges növény mára ritkává vált, állománya töredékére csökkent – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán. A nemzeti park területén már csupán három élőhelye ismert: egy a Csanádi puszták közelében (nem védett területen), egy Nagylak mellett, egy pedig Hódmezővásárhelynél.

Fotó: Pixabay

A búzavirág állományának növelése érdekében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Csanádi pusztákon három évvel ezelőtt szaporítási programba kezdett. Ennek helyszínéül elsősorban az igazgatóság teljesen vegyszermentes szántóföldi parcellái mellett elhelyezkedő, művelésből kivont ugarsávok szolgálnak. A szaporítás néhány hektárnyi területen, négy-öt ugarsávban magszórással történik, amely után semmilyen mesterséges tevékenységet nem végeznek.

Szenzációs felfedezés a Mátrában: 40 tő rendkívül ritka orchideát találtak
Legutóbb 2010-ben Parádsasváron sikerült egyetlen virágzó tövet találni.

Az eredmények már mutatkoznak: tavaly és idén is több helyen találtak termő búzavirágokat, de néhány további helyen is tervezik a szaporítást annak érdekében, hogy legalább hírmondónak megmaradjon a búzavirág a Dél-Tiszántúlon.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik