Mozaik

Ma éjszaka az év leglátványosabb csillaghullása következik

Hajnali 1 órától világosodásig lesz érdemes fürkészni az égboltot.

Bár települések fényeitől távol egész évben láthatók hullócsillagok, az augusztusi csillaghullás a legismertebb. Hétfőről keddre virradó éjszaka várható az augusztusi csillaghullás tetőpontja, hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot – írja az MTI.

A Persus csillagkép felől érkezik a Perseidák meteorraj, amely július 20. és augusztus 20. között látható, de hétfőről keddre virradó éjszaka lesz a leglátványosabb a csillaghullás.

Aggasztó légköri jelenségek a világító felhők létrejöttében
Káprázatos látvány az éjszakai égbolton.

Ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok

– mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. A csillagász szerint ugyanakkor mivel telehold lesz, augusztus 12-én elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, ezért inkább a hajnali órákban lesz érdemes kémlelni az eget és hullócsillagokat számlálni. Az erős holdfényben csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

A szakember szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

Hétfő éjjelre csak a hullócsillagok miatt nem érdemes olyan helyszínre utazni, ahol kevés a fényszennyezés, mert a holdfény miatt sehol nem látjuk azokat a hullócsillagokat, amelyeket a települések fényei amúgy is elnyomnának. Most elegendő lesz, ha az erkélyre, vagy az udvarba kiülünk.

Máskor a maximum idején akár óránként 50-60 meteort is láthatnánk, az erős holdfény miatt most várhatóan az erősebb fényűek lesznek csak láthatóak, 10-15 csillag óránként. Ettől persze lehet több vagy kevesebb is.

A meteorok az égbolt bármely pontján feltűnhetnek, de érdemes abba az irányba nézni, ahol a legkevesebb felszíni fény zavarja a látásunkat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Villog a Hold, de senki nem érti, miért
Mindenki roppant kíváncsi a magyarázatra.
Olvasói sztorik