Manapság már főleg üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni az üzletekben – nyilatkozta az InfoRádióban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Az étkezési paradicsom mindegy 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki.
A paprika esetében ez az arány ez 80-85 százalék
– közölte a szakember.
Ennek oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, miután nincs, aki leszedje a zöldséget, de az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek.
A zöldségek ára sem úgy alakult, ahogy előzetesen megjósolták
Korábban mindenki attól tartott, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika ára. A szakember szerint az első hét hónapot nézve azonban nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés.
Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben aztán drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható
– fogalmazott Ledó Ferenc.
Címlapfotó: Pixabay