Mozaik

Leomlott a Magas-Tátra egyik hatalmas csúcstömbje

A csúcs a jelzett turistautakon kívül esik és leginkább télen látogatják a hegymászók, akiknek a szikla omlása nagy veszteség,

A Tátrában található 2438 m magas Koncsiszta főorma két, közel azonos magasságú csúcstömbből áll, amelyet csupán néhány méter mély bemetszés választ el egymástól. Az egyik csúcstömb tetején egy sajátos hatalmas kovácsüllő (vagy lófej) alakú sziklaképződmény van – ez a Jármay-asztal.

A Jármay-asztal a Tátra legjellegzetesebb sziklatömbjeként volt eddig számon tartva. Sajnos csak volt, mert úgy tűnik az eddig megszokott formájában a sziklatömb a múlté, írja a Magas-Tátra Info.

Gyönyörű látvány Salgó váráról a távolban magasodó Tátra
A fotósok kedvenc témája, amikor a a magyar magaslatokról megpillantják a távoli hegyvonulatot.

A lengyel nyelvben Üllőnek (Kowadło) vagy Jármay lovának (Koń Jármaya) is nevezett jellegzetes sziklatömb egészen a közelmúltig büszkén magasodott a Tátra koronájához tartozó Kocsiszta csúcsán. Jól ismert és kedvelt volt a hegymászók körében, a tetejére való feljutás pedig a hegymászótúra megkoronázásának számított.

Sajnos egy része sziklaomlás következtében a sziklatömb alatt húzódó sziklavályúba zuhant, és darabokra törött, ahogy ez jól látszik Krzysztof Piksa lengyel hegymászó képein.

Fotó: Krzysztof Piksa
Fotó: Krzysztof Piksa , 2018. 08. 31

Sajnos nincsenek információink az esetről, de vizsgáljuk, mi történhetett. Sok hasonló sziklaformáció van a területen, a Jármay-asztal valószínűleg nem tudott tovább ellenállni az időjárási és a felszíni körülményeknek. Az egész terület állandó mozgásban van, arrafelé sosem áll meg az idő

– mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója.

A csúcs a jelzett turistautakon kívül esik és leginkább télen látogatják a hegymászók, akiknek a szikla omlása nagy veszteség, hiszen a szikla könnyen megközelíthető, ugyanakkor tömegek által nem látogatott célpont volt.

Kiemelt képünkön a Koncsiszta főorom madártávlatból – Fotó: kfki.hu

Nem akármilyen lombkorona-tanösvény épül a Tátra lengyel oldalán
A látványtervek alapján élmény lesz rajta mászkálni.
Olvasói sztorik