Mozaik

Üvegpadlós kilátó épül a Csorbai-tó partján

Az építkezés várhatóan 2021 nyarán fejeződik be.

A Zár (Ždiar) község mellett lévő Bachleda-völgyben (Bachledová dolina) felépített, sokak által erősen kritizált Lombkorona tanösvény után újabb olyan beruházás van készülőben a Tátrában, amely már kezdetektől feldühítette az embereket – olvasható a magas-tatra.info oldalán.

Az épülő hatalmas kilátótoronynak a természetvédők zöld utat adtak, a befektető pedig azt ígéri, hogy a természetbe történő beavatkozás minimális lesz, az emberek azonban nem lelkesednek.

Nem akármilyen lombkorona-tanösvény épül a Tátra lengyel oldalán
A látványtervek alapján élmény lesz rajta mászkálni.

Vajon végérvényesen megváltozik Szlovákia egyik legszebb panorámája?

Az építés alatt lévő torony alapszintjének átmérője 33 méter, magasságáról azonban eltérőek az információk.

A torony 10 emelet magas lesz, négy kilátóponttal, amely magában foglalja az adrenalin-hálót, valamint a tetején kialakítandó üvegpadlós kilátót. A menekülő lépcső bejárata száraz csúszdaként lesz kialakítva

– mondta az önkormányzat képviselője.

A spirálisan haladó feljáró hossza 580 méter lesz a talajtól a tetőig, és az építmény 500 ember befogadására lesz képes egyszerre.

Fotó: Tvnoviny.sk

A kilátótorony a síugrósánc alatti sportkomplexumban kapott helyet.

A területen, amely a település tulajdonában van, egykor játszótér volt. A helyszín jelenleg 3-as fokozatú védelem alá tarozik, ezt azonban szeretnénk 2-es fokozatúra mérsékelni, mivel ezen a területen már vannak különböző épületek. Szakértői véleményünkben korlátoztuk az építmény magasságát, így a torony nem tűnik olyan tájidegennek, hiszen jóval alacsonyabb lesz, mint a síugrósánc volt

– mondta a Tátrai Nemzeti Park Igazhatóság igazgatója, Pavol Majko.

A természetvédők jelenleg azt vizsgálják, hogy az ajánlások és feltételek tükröződnek-e az építési engedélyben.

Az embereknek egyelőre nincsen tudomása arról hogyan fog a torony kinézni, és az épület magasságáról is eltérő információk érkeznek. Az építkezésen dolgozók 60 méter magas toronyról beszélnek, az önkormányzat képviselői ennek a feléről.

Amikor Csorba község önkormányzata felújította a Csorbai-tónál lévő sportkomplexumot, a rendezési tervben meghatározták, hogy az ott esetlegesen felépítendő építmények magassága nem haladhatja meg a közelben álló fenyőfák magasságát. Ezt a véleményt támogatja a nemzeti park igazgatója is, aki a természetvédők nevében is támogatja a beruházást.

Az építkezés várhatóan 2021 nyarán fejeződik be.

Leomlott a Magas-Tátra egyik hatalmas csúcstömbje
A csúcs a jelzett turistautakon kívül esik és leginkább télen látogatják a hegymászók, akiknek a szikla omlása nagy veszteség.

Kiemelt kép: Tvnoviny.sk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik