Mozaik
Wild goats R??icapra rupicapra balcanica above 2500m. high near Skourta peak in mount Olympus in Greece. Mount Olympus is the highest mountain in Greece with a peak of 2918m. and is a national park. Mt Olympus hosts 32 species of mammals. There are many refuges and trails for visitors. Mt Olympus used to be the mountain where ancient Greek Gods were supposed to live and Zeus was sending thunders from there.  (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)

Erre a szakemberek sem számítottak a Tátrában

Korábban a témában:

Alaposan meglepte a szakembereket a hagyományos tátrai őszi zergeszámlálás eredménye, írja a magas-tatra.info.

A tavaszi zergeszámlálást követően kedvezőtlen hírek érkeztek a Tátrából, mert a legutóbbi tél az elmúlt 50 évben sosem tapasztalt nagyságú zergepusztulást okozott. Ehhez képest a helyzet most több, mint jó.

A Tátra szlovák és lengyel oldalán működő nemzeti parkokban rekordszámú, 1431 zergét számoltak össze, közülük 1010 egyedet a szlovák oldalon, ebből 75 volt zergegida. A lengyel oldalon 421 zergét számoltak meg, köztük 46 gidát.

Nem számítottunk erre az eredményre. A biztonság kedvéért többször is felülvizsgáltuk a zergeszámlálás során kitöltött számolólapokat, de az eredmény egyértelmű

– mondta el Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa.

Alpine Chamois (Rupicapra rupicapra) in a meadow, Savoie, Alps, France. 
 
Biosphoto / Claude Balcaen
Europress/AFP/Biosphoto/Claude Balcaen

Bár alacsonyabb számokra számítottunk, megerősítést nyert, amit már tavasszal is elmondtunk, amikor jeleztük, hogy a nagy számú zergepusztulás ellenére korai lenne drámai következtetéseket levonni, ezzel meg kell várni az őszi zergeszámlálás eredményét, amikor a fiatal zergék már nagyobbak és aktívabbak lesznek. Ezúttal az időjárás is mellettünk volt, amely az előző évekhez képest tökéletes volt. Feltételezhető, hogy az idei zergeszámlálás eredménye nagyon közel van a zergeállomány valós nagyságához

– mondta Hybler.

A számlálás eredményei azt mutatják, hogy a zergék többsége a Bélai-Tátrában él. Ebben az évben azonban olyan helyszíneken is találkoztak zergékkel, ahol eddig nem éltek ezek az állatok.

24 méter magasságban építettek turistautat a Tátrában
Északi szomszédunknál egyedinek számít a különleges megoldás.

Kiemelt kép: Nicolas Economou/NurPhoto/AFP/Europress

Kommentek

Nemesvámos, 2019. május 26.
Virágzó vöröshere, sárga repce és kék facélia Nemesvámos közelében 2019. május 26-án.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.