Közösségi kerteket létesítenek tűzfalakon

A függőleges kert kis helyet foglalna, újrahasznosítana, zöld felületet és friss zöldséget biztosítana, miközben közel hozná egymáshoz a lakókat.
Kapcsolódó cikkek

Fenntartható kert friss ételek előállítására a nagyvárosokban, meglévő falak és újrahasznosított anyagok felhasználásával, ez lenne a célja a GreenBelly projektnek: egy függőleges, emeletes kert, amely megváltoztatja a nagyvárosok jövőjét.

A projekt kihasználná az eddig kihasználatlan tereket rugalmas szerkezetű állványokkal és újrahasznosított anyagokkal. A lakók hulladékát komposztként hasznosítaná, s közben friss, helyben termő ételeket biztosítana, és összefogná a lakóközösséget.

A GreenBelly megmaradt anyagokat használna városi környezetben, például állványokat vagy fa raklapokat. Mindössze 35 m2 földterülettel egy 6 szintes kert évi 6400 kg zöldséget lenne képes előállítani, és 162 m2 zöldterületet eredményezne, miközben az üres falak produktív központokká alakulnának a helyi lakosok számára, növelve a városi zöld felületet és javítva a társadalmi kohéziót.

Az emeletes kert csak pár négyzetméter alapterületet foglalna, ami különösen ideális lehet számtalan esetben. A függőleges elhelyezkedésnek köszönhetően az ágyásokat jól érné a napfény, vizet pedig automatizált csepegtető öntözéssel oldanák meg, melyhez esővizet használnának. Az állványzaton lévő ágyásokba jó minőségű föld kerülne.

A könnyű szerkezetnek köszönhetően az emeletes kert a tervek szerint bárhol összeszerelhető lesz, a projekt kitalálói gondoltak arra, hogy üres falfelület mindenhol található, még iskolákban és kórházakban is.

A legfelső szinten lehetnének méhkaptárok, amelyek segítik a növények beporzását, a legalsó szinten pedig akár  komposztáló, esetleg egy kis bolt vagy egy látványkonyha is.

A GreenBelly tervezői el tudják képzelni, hogy nagyobb intézmények tűzfalait is emeletes kertekkel borítsák, amelyek tavasztól őszig zölden tartanák a környezetet, egyúttal segítenék a városi állatfajok, például a madarak  életét.
Felmerült az ötlet, hogy az emeletes kertet télre plexipanelekkel lehetne befedni, így télikertként is üzemelhetne az építmény.

És mindehhez nem kell más, csak egy üres tűzfal és kedv.

 

Kiemelt kép: GreenBelly

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.