Mozaik

Megkóstolták és megválasztották a legízletesebb bolti ketchupokat

A paradicsomszószok kétharmadánál a fogyasztóvédelem szakemberei hibás jelöléseket találtak.
Korábban a témában:

Magyarországon kapható ketchupokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 38 terméket néztek, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült.

Elemezték például, van-e bennük:

  • a növényvédőszer-maradék
  • a glutén
  • a zeller
  • a vízben oldható szárazanyag-tartalom
  • 15 féle színezék
  • a tartósítószerek és bizonyos szerves savak
  • a cukor és az édesítőszerek mennyiségét illetve jelenlétét.

A vizsgálat kiterjedt a termékjelölés jogszabályi megfelelőségének ellenőrzésére is.

25 ketchup esetében tárt fel a  hivatal fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat

A termékeknél 25 esetben hatósági eljárás is indult: a kisebb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztették, míg a súlyosabb jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, összesen mintegy 300 ezer forintot.

Kiderült, melyik a legízletesebb bolti

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket – úgynevezett „vak-kóstolásos” módszerrel. Ennek eredményeként kétféle kedveltségi rangsor született, különválasztva a tartósítószer felhasználásával készült és a tartósítószer-mentes termékeket.

A tartósítószer felhasználásával készült termékek értékelésénél a Kalocsai Ketchup nyert, holtversenyben a Felix Ketchup csemegével. A második helyezést a Tesco Ketchup nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aro Ketchup léphetett fel.

A tartósítószer-mentes termékek között a Lomee Premium Paradicsomketchup csemege nyert, a Lomee Premium Paradicsomketchup édesítőszerekkel készített változata pedig az ezüstérmet tudhatja magáénak. Harmadikként az Alnatura Bio paradicsomos ketchup szerepelt a rangsorban.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapkép: Pixabay

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.