Otthon készült

200 éve egészen más íze volt a ketchupnak

Kevesen tudják, hogy a manapság minden háztartásban megtalálható piros szószban eredetileg egyáltalán nem volt paradicsom.

A ketchup eredetileg sózott, hordókban hónapokig erjesztett halból készült ázsiai szósz volt. Eredetét homály fedi, egyes vélekedések szerint a VI. század óta használják, Kínából származik és ke-tsiap volt a neve. De az is lehet, hogy vietnami, vagy nyugat-indiai ízesítő.

Paradicsomot először a XIX. század elején, Amerikában kezdtek a főzetbe tenni

A korai paradicsom-alapú ketchupok az amerikai boltok polcain hemzsegtek a baktériumoktól, penészgombáktól és más mikrobáktól, amíg el nem kezdték kezelni a mártást kémiai tartósítószerekkel – számol be róla a National Geographic.

Az 1900-as évek kezdetén Amerikában egymást érték az élelmiszeripari botrányok. Az élelmiszeripari forradalom kezdetén az élelmiszer-biztonsági szabályozás még gyerekcipőben járt. A amerikai mezőgazdasági minisztérium munkatársai olyan széles körben elterjedt élelmiszeripari csalásokat lepleztek le, minthogy gipsszel, liszttel, fahéjjal, vagy téglaporral próbáltak élelmiszereket hamisítani.

iStock

De a tartósítószerek használatánál is akadtak komoly problémák nem egyszer próbálkoztak formaldehiddel, és bóraxszal tartósítani az élelmiszeripari termékeket.

Az akkori élelmiszeripari vállalatok kvázi kartellbe tömörülve, közösen igyekeztek fellépni a szabályozások, ellenőrzések, szigorítások ellen – számukra az élelmiszeripari biztonság kevésbé, inkább a profitmaximalizálás volt a fontos.

A ketchupgyáros Henry Heinz rengeteget tett az élelmiszerbiztonság javításáért

Nem így a ketchupkirálynak titulált bajorországi felmenőkkel rendelkező Henry John Heinz (1844-1919). A keresztény elvek szerint nevelkedett Heinz merőben más álláspontot képviselt, mint akkori versenytársai. Ő azt az elvet vallotta:

Tégy jót! Ne csak önmagadért élj!

Eleinte Heinz, mint más gyártók is, kémiai tartósítószereket használt. Szalicilsavval, majd az új és népszerű tartósítószer a nátrium-benzoáttal tartósított a termékeit.

Annak ellenére, hogy előállítása költségesebb volt, 1906-ban tartósítószermentes terméket dobott piacra, miután az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) fellépett az emberi egészségre káros nátrium-benzoát ellen. A paradicsomos-fűszeres alapot nagy adag ecettel tartósította, és a savanyú ízt cukorral egyensúlyozta ki.

Rendkívül jó marketinges volt, a világító tábláktól a festett autókig mindenféle módon reklámozta termékeit. De azt is tudta, hogy a reklám mit sem ér jó minőségű termék nélkül.

Unsplash

Pittsburghi gyáraiban nyilvános túrákat szervezett, hogy az emberek megcsodálhassák a tisztaságot, és a jó munkakörülményeket. Üvegházakat építette a legjobb gyümölcs- és zöldségfajták kísérletezéséhez.

Bár cseppet sem volt kockázatmentes, termékeire mégis bevezette a pénzvisszafizetési garanciát.

1907-ben már 12 millió üveggel értékesített a Heinz ketchupból. A sikerhez hozzájárult, hogy a gyárban kizárólag gondosan átválogatott, érett paradicsomot dolgoztak fel, ezáltal sűrűbb lett a ketchup állaga és teltebbé vált az íze.

Páratlan ízvilágú a házilag készített ketchup
Érdemes a szokásosnál több időt fordítani elkészítésére, tartósítószer nélküli konyhai remek lesz a végtermék.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik