Mozaik

Ebben a percben beköszöntött az ősz

2019. szeptember 23-án magyar idő szerint 9 óra 50 perckor beköszöntött a csillagászati ősz.

A napéjegyenlőség olyan csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Ez évente kétszer fordul elő: március 21. és szeptember 23. körül. 2019-ben ma, szeptember 23-án magyar idő szerint 9 óra 50 perckor köszöntött be a csillagászati ősz.

Az őszi napéjegyenlőségkor a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka viszont, hogy a nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető.

Ettől a naptól „nincs visszaút”, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, és tovább van sötét.

Ma a napkelte Magyarország keleti határainál 6.19 órakor, Budapesten 6.31 kor, a nyugati országrészben 6.41-kor volt. A napnyugtát a keleti országrészben 18.29-kor, Budapesten 18.40-kor, nyugati határaink közelében pedig 18.50-kor figyelhetjük meg.

E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik